Голова Вищого антикорупційного суду (ВАКС) Олена Танасевич приїжджала до Київського інституту інтелектуальної власності та права НУ «Одеська юридична академія» саме того вечора, коли там розважалися одіозні судді.

Серед інших на передноворічній вечірці був голова Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк. Його справу щодо створення злочинної організації зараз розглядає відомство Танасевич.

Про це йдеться у новому матеріалі  «Таємниці Слідства». 

За даними кількох джерел редакції у правоохоронних органах, 23 грудня голова ВАКС Олена Танасевич  приїхала на передноворічну вечірку, організовану президентом НУ «Одеська юридична академія», колишнім депутатом-«регіоналом» Сергієм Ківаловом у київському представництві вишу.

Як повідомляють джерела, Танасевич була в одній компанії з підозрюваним Павлом Вовком та іншими впливовими суддями. Варто зазначити, що саме Антикорупційний суд розглядає справу підозрюваного судді Вовка. Окрім Вовка, за нашою інформацією, на святкуванні був ще один топ-підозрюваний  у мантії — голова Конституційного суду України Олександр Тупицький. 

На цю ж вечірку завітали детективи Національного антикорупційного бюро, які спробували вручити Вовку повістку на судове засідання. Суддя терміново покинув будівлю — на відео (щоб переглянути відео, розгоріть його на весь екран, оскільки воно зняте вертикально — ред.), опублікованому бюро, видно, як Вовк без верхнього одягу швидко прямує до авто, ігноруючи детективів. 

Журналісти зв’язалися із головою ВАКС Оленою Танасевич, але та порадила звернутися до прес-служби і кинула слухавку. У відповідь на наш запит Антикорупційний суд повідомив, що  дійсно увечері 23-го грудня Танасевич відвідала Київський інститут інтелектуальної власності та права НУ «Одеська юридична академія». Однак, у ВАКС заявили, що вона приїхала до навчального закладу «для обговорення організації онлайн-лекцій для студентів». Цікаво, що таке обговорення було призначене на 18.00.

Директор інституту Василь Фелик сказав журналістам «Слідства.Інфо», що не знає про проведення суддівської вечірки на території інституту. Також він плутався у деталях, коли саме приїхала голова ВАКС до навчального закладу. Директор не зміг надати фото чи відео з зустрічі Олени Танасевич із викладачами, студентами та керівництвом інституту.

На запитання, що увечері 23-го грудня на території навчального закладу робив підозрюваний суддя Павло Вовк, директор Фелик сказав, що «будь-хто може ходити територією інституту, вона відкрита для відвідувачів». 

Зауважимо, що наступного дня (12 січня) після надсилання інформаційного запиту до Вищого антикорупційного суду, на сторінках ВАКС та Київського інституту інтелектуальної власності та права НУ «Одеська юридична академія» майже синхронно з’явилися анонси онлайн-лекцій, у яких візьме участь Олена Танасевич. 

Нагадаємо, 6 січня Вищий антикорупційний суд відмовився продовжувати розслідування кримінального провадження щодо створення злочинної організації і захоплення влади, у якому фігурує голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк. Напередодні суд відмовився примусово доставити на засідання суддю Вовка, який відверто ігнорує засідання у його ж справі. Попри те, що на відео НАБУ зафіксовано, як детективи оголошують підозрюваному повістку про виклик, а той викидає її з автомобіля. 

Окружний адмінсуд Києва займає особливе місце в українській владі, оскільки вирішує суперечки, що стосуються центральних її органів. До ОАСК звертаються і топ-посадовці, й впливові бізнесмени. На суддів та голову ОАСК не раз надходили скарги до Вищої раду правосуддя — органу суддівського самоврядування, який виконує також функції дисциплінарного контролю. Суддя Євгеній Аблов навіть був відсторонений від посади — однак невдовзі повернувся до справ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТАЄМНІ ЗУСТРІЧІ, ТЕЛЕФОННІ РОЗМОВИ Й ПУБЛІЧНА МОВЧАНКА: ІСТОРІЯ СТОСУНКІВ КОМАНДИ ЗЕЛЕНСЬКОГО З ОКРУЖНИМ АДМІНСУДОМ КИЄВА

Торік і цього літа Національне антикорупційне бюро України оприлюднило аудіозаписи, де голоси, схожі на голоси Вовка, Аблова, Погрібніченка та інших співрозмовників вирішують, як вплинути на кадровий склад Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів, як приймати рішення в інтересах потрібних людей в обмін на «спонсорство» і які справи порушувати самотужки — щоб здійснювати вплив на державу. Детально ці процеси описано в нашій статті «За вовчими правилами. Що НАБУ розповіло про Окружний адмінсуд Києва».

В українському суспільстві вже неодноразово піднімалось питання про ліквідацію чи реформування ОАСКу. Петиція із закликом розпустити скандальний суд набрала на сайті Президента України необхідні для розгляду ним 25 тисяч голосів. Президент у відповідь «доручив розпочати відповідні консультації з Вищою радою правосуддя».

 

Хочете більше розслідувань про корупцію, зловживання та свавілля в українських судах? Підтримайте наш проект «Суддівські секрети: розслідування про українські суди» на «Спільнокошті». Публічність — те, чого бояться недоброчесні судді