Верховна Рада скасувала необхідність надавати довідки про наявність чи відсутність судимості для кандидатів на місцевих виборах. Тепер їм достатньо лише згадати про факт засудження чи його відсутність в автобіографії.

Таке рішення парламент прийняв сьогодні, внісши до порядку денного проект закону про внесення змін до Виборчого кодексу.

Ідею розглянути законопроєкт сьогодні підтримали представники всіх депутатських фракцій та груп. Крім простішої процедури балотування, нова норма зрівняє кандидатів у правах. Досі так звану довідку про несудимість мали видавати кандидати в депутати обласних, районних, міських, селищних та сільських рад, а також територіальних громад із населенням понад 10 тисяч людей. Кандидатам же на голову будь-якої місцевої ради такої довідки надавати не треба було. Також цієї вимоги не застосовувалось до кандидатів у ради ОТГ із населенням менше 10 тисяч осіб.

Нагадаємо, нещодавно ми з’ясували, скільки народні депутати за рік роботи отримали компенсацій за проїзд територією України, скільки вони наїздили на службових автомобілях, і скільки держава заплатила парламентарям за оренду ними житла у Києві.