Після смерті Геннадія Кернеса Харків залишився без міського голови. Верховна Рада призначила дату виборів на 31 жовтня, а тим часом головні кандидати вже заявили про початок боротьби за крісло мера.

Поки що є два основних кандидати на посаду Харківського міськголови. Це — Ігор Терехов та Михайло Добкін. Обидва упродовж довгого часу були держслужбовцями, а також працювали разом із Геннадієм Кернесом. Зараз же Ігор Терехов тимчасово виконує обов’язки міськголови Харкова.

Шанси Терехова і Добкіна на посаду мера міста поки що оцінюють більш-менш однаково — про це, принаймні, свідчить соціологічне опитування, яке провели понад місяць тому. Відповідно до його результатів, за Михайла Добкіна готові проголосувати 35% харків’ян, а за Ігоря Терехова — понад 29%.

«Слідство.Інфо» вирішило дослідити статки їхніх родин, спосіб життя та минуле обох кандидатів. Зокрема, нагадати про кримінальну справу щодо Михайла Добкіна та зв’язки Терехова з нинішнім міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим.

ПРАВА РУКА КЕРНЕСА

Секретар Харківської міськради Ігор Терехов після смерті Кернеса вже майже пів року виконує обов’язки міськголови. Однією ж з перших робіт для Ігоря Терехова було суддівство футбольних матчів. З 1994 по 1999 рік Ігор Терехов працював у компанії по виробництву охолоджувального обладнання «УкрКондиціонер», яка зараз частково належить його матері. Після цього Терехов перейшов на державну службу.

Фото з Facebook-сторінки Ігоря Терехова

З 2007 року Терехов працював у команді Арсена Авакова — тодішнього голови Харківської облдержадміністрації. У той час Геннадій Кернес працював у міськраді та був у непростих стосунках із Арсеном Аваковим. Втім, за три роки Авакова звільнили з облдержадміністрації і Терехов перейшов у команду колишнього політичного опонента — Геннадія Кернеса.

Ігор Терехов пропрацював із Кернесом 10 років, аж до смерті останнього. Колишній член «Нашої України» він разом із Геннадієм Кернесом у 2015 році став депутатом Харківської міськради від партії «Відродження», згодом — членом фракції «Опозиційний блок — Довіряй ділам» та «Партії Кернеса — Успішний Харків».

Читайте також: Харківське багатство: мільярдні активи родичів Кернеса

Ще у 2007 році Геннадій Кернес називав Ігоря Терехова одним із власників мережі тютюнових кіосків «Кисет». Ця компанія працює і до сьогодні — її кіоски можна зустріти по всьому Харкову. За даними аналітичної системи YouControl, з 2015 по 2019 роки обороти фірми з росли у понад 10 разів — зі 130 мільйонів по 1,5 мільярда гривень. Та протягом останніх років компанія показує у фінансових звітах збитки.

Прізвища Терехов у списку бенефіціарів «Кисету» немає, зате є його колишня дружина Олена Винник. Їй належить 30% компанії, ще 30% — у власності Ігоря Котвіцького, бізнесмена та нардепа попереднього скликання від «Народного фронту». Котвіцького  медіа неодноразово пов’язували з Аваковим, називаючи другом чи партнером очільника МВС.

Оленна Винник — бізнесвумен. Їй належить близько десяти медичних закладів по всій країні — переважно з мережі «Он Клінік». До слова, нещодавно Харківська міськрада зі скандалом передала Олені Винник та Вікторії Тереховій земельну ділянку площею 30 соток. За цією адресою якраз розташований один із закладів «Он Клінік».

89-річна матір Ігоря Терехова також володіє кількома компаніями. Окрім вже згаданого «УкрКондиціонеру», їй належать частки у клініках «Он Лаб» та «Он Клінік Луганськ». Крім того, спільно з Оленою Винник Терехова є бенефіціаркою компанії «Інтерспін», яка займається орендою нерухомості.

Ігор Терехов разом із Геннадієм Кернесом

Відповідно до своєї останньої декларації, Ігорю Терехову належить спільно з матір’ю половина квартири площею під 70 квадратних метрів, ще дві квартири — на 29,5 та 101 квадратний метр — він орендує. Також він орендує автомобіль — Mercedes-Benz GL 350 2013 року випуску. Задекларував Терехов і коштовний годинник Omega Speedmaster та заощаджень готівкою та на банківських рахунках загалом на понад 6,3 мільйона гривень.

Щодо ж Олени Винник, то вона краще забезпечена житлом. У Харкові їй належить квартира на 45 квадратних метрів, будинок на понад 80 квадратних метрів та кілька нежитлових приміщень загальною площею понад 3 тисячі квадратних метрів.

На початку квітня кілька медіа повідомили про те, що Ігоря Терехова помітили на відпочинку в Туреччині разом із Ганною Кузнецовою. Раніше жінка працювала редакторкою комунальної газети «Харьковские известия», а у 2015-му стала депутаткою Харківської облради від партії «Відродження». У 2020 році жінку знову обрали в облраду — тепер вже від «Блоку Кернеса — Успішний Харків».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 500 статей за 2 млн грн: у Харкові замовлять піар для міськради

Окрім, можливо, спільного відпочинку, Кузнецову з Тереховим також об’єднує спільний бізнес жінки із його рідними. Так, у 2019-2020 роках Кузнецова отримала частки у медичних компаніях — «Он Клінік Едванст», «ДокторПро Київ», «Медікал Адванст», «Бріют», «Медікал Рей» та «Он Клінік Харків Палац Спорту». Цікаво, що в останній фірмі вона отримала частку, яка до квітня 2019 року належала ексдружині Терехова Олені Винник.

Ми намагалися зв’язатися з Ганною Кузнецовою, та жінка не відповіла на наші повідомлення та дзвінки. Ігор Терехов же відмовився відповідати на запитання, порадивши звернутись до пресслужби.

Ігор Терехов (по центру) та Ганна Кузнєцова (третя праворуч) / Фото з Facebook-сторінки Ганни Кузнєцової

«Скучное лицо» і «Партія Регіонів»

Головний суперник Ігоря Терехова — колишній народний депутат та ексмер Харкова Михайло Добкін. Він також працював депутатом Харківської міськради та Харківської облради та подавав свою кандидатуру на пости Президента України та мера Києва. Щоправда, безуспішно.

Останні два роки про політичну діяльність Добкіна-старшого відомо небагато — восени минулого року він зняв свою кандидатуру з виборів на посаду мера Харкова, а на початку 2021-го — створив власний політичний проєкт «Християнські соціалісти».

Раніше Михайло Добкін впродовж багатьох років був членом «Партії регіонів», а згодом — «Опозиційного блоку».

Фото із Facebook-сторінки Михайла Добкіна

Добкін відомий, зокрема, активним захистом радянської символіки. Так, у 2013 році він ініціював збір коштів на відновлення пам’ятника Леніну в Києві, а торік придбав барельєф Ордену перемоги з Монумента слави у Львові. 700-кілограмовий орден він викупив за пів мільйона гривень та пообіцяв повернути на місце, «коли прийде час». Також для більшості українців він запам’ятався кумедним відео, яке у 2000-х він записував для передвиборної агітації. У ньому Геннадій Кернес за кадром яскраво критикував та давав підказки Добкіну, використовуючи, зокрема, нецензурну лексику. 

Михайло Добкін свого часу фігурував у кількох кримінальних провадженнях. Так, у 2014 році його підозрювали у посяганні на територіальну цілісність України. Після втечі Януковича Добкін був одним із тих, хто активно виступав за федералізацію і створення «новоросійського союзу». Михайла Добкіна посадили під домашній арешт, але далі не пішло — невдовзі справу закрили.

Також у 2016 році стало відомо про розслідування так званої «кооперативної схеми». На думку офіційного слідства, Добкін був причетний до незаконного привласнення майже 80 гектарів землі у Харкові вартістю під 230 мільйонів гривень. До Кернеса тоді прийшли з обшуком, а Добкіна навіть взяли під арешт. Заарештували і його майно — два будинки, дві машини, земельну ділянку і навіть винний погріб. Та згодом арешт зняли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад 700 осередків і 11 млн грн боргу: що показала у своєму звіті «Партія регіонів»

Зараз Михайло Добкін обвинувачений у цій справі. З 2018 року суд ніяк не може провести хоча б одне засідання — його переносили більше 12 разів. То адвокати, то прокурори ніяк не можуть з’явитися до суду.

Останню декларацію Михайло Добкін подав у 2020 році, після завершення роботи у Верховній Раді. У ній він вказав, зокрема, дев’ять коштовних годинників, старовинні статуетки, ікони, сторічні книги, шуби, картини, колекцію зброї та діаманти. Також, відповідно до документа, сім’ї належить 10 автівок, 4 водні засоби та 3 мотоцикли. 

Більшу частину майна записано на дружину Михайла Добкіна Аллу. Також вона — співзасновниця кооперативів (об’єднання громадян для спільної побудови житла) «Вереск» та «Триумф». У цих кооперативів Добкіни орендують житло і землю.

З дружиною Добкін володіє також частками у Володимир-Волинській торгівельній та аграрній компаніях. За 2019 рік сім’я задекларувала збережень загалом на майже 20 мільйонів гривень. 

Михайло Добкін — батько чотирьох дітей, зокрема, 27-річної Алли. Зараз вона розпочинає кар’єру співачки під псевдонімами ADMood і Dobkina. Переглянувши інстаграм Алли лише за пів року, журналісти «Слідство.Інфо» побачили там брендового одягу на кілька десятків тисяч євро. Зокрема, йдеться про піджак Magda Butrym за понад 2,8 тисячі євро, кардиган Gucci за близько 1900 євро та босоніжки Alexander Wang  за 900 євро.

Алла Добкіна-молодша вже понад три роки одружена з Олегом Гуревичем — сином давнього партнера і колишнього радника Михайла Добкіна. Зараз чоловік Алли — депутат Харківської облради та комерційний директор у паливній фірмі.

Михайло Добкін у костюмі й окулярах для зору, якого зі спини обіймає донька

Співачка Алла Добкіна зі своїм батьком Михайлом Добкіним

Читайте також: Харківські яйця

У своїй декларації за минулий рік Гуревич вказав спільного з Аллою Добкіною сина Марка, втім жодної згадки про дружину чи її майно у документі немає. Як пояснила нам Добкіна, її Олег Гуревич не декларував, оскільки на момент подання декларації вони разом не проживали.

«Мій чоловік офіційно має право подавати декларацію раз на рік. Ми не ведемо спільне проживання і на момент подачі декларації ми не жили разом», — відповіла нам жінка.

Зазначимо, що, відповідно до Закону «Про запобігання корупції», державний службовець має вказувати у своїй декларації членів сім’ї, зокрема, дружину — навіть якщо спільно з нею не проживає.

Окрім чотирьох дітей, Михайло Добкін опікується також і своїм зведеним братом. Давиду Добкіну — дев’ять, він син Марка Добкіна від цивільної дружини Марії Щеки. У 2016 році Добкін-найстарший помер, а вже за два роки Михайло отримав опіку над братом. У Марії Щеки забрали сина через суд.

Причиною, чому матір не може бути з сином, вказали серйозне психічне захворювання. Втім, адвокат Щеки тоді стверджував — жінку силоміць викрали з її дому та помістили в психлікарню. Мовляв, причиною таких дій є зацікавленість у спадку наймолодшого сина Марка Добкіна. Ми зв’язалися із Марією Щекою, та жінка відмовилася з нами спілкуватися.

Більше про Ігоря Терехова та Михайла Добкіна дивіться у матеріалі «Слідства.Інфо»