Закон дозволяє народним депутатам безкоштовно їздити по Києву на службових автомобілях, які їм надає Верховна Рада (ВР). Цими послугами впродовж року скористалася в середньому третина нинішнього депутатського корпусу. У Раді зауважують, що мають для цих потреб чотири автомобілі марок Opel, Skoda та Toyota, яким вже по 14-18 років. Як ми з’ясували, чимало депутатів вкрай рідко позичали в держави авто, «наїздивши» за рік не більше кількох десятків годин. Втім, є серед парламентарів і ті, хто використовували службові машини регулярно, а відтак у них назбиралося по кількасот використаних годин за рік.

«Слідство.Інфо» вирішили дослідити, хто з депутатів і скільки «наїздив» на службових авто, а також хто з народних обранців був найзавзятішим у цьому.

Найбільше часу серед депутатів 9 скликання користувався службовим автомобілем парламентар від «Слуги народу» Володимир Крейденко. Це дебютний рік для депутата у Верховній Раді: раніше, як повідомляє «Чесно», він балотувався до Мелітопольської міської ради, проте не пройшов. На момент обрання до парламенту проживав у Києві. Як повідомили на запит «Слідства.Інфо» в Апараті ВР, за рік Крейденко зробив 250 викликів службового авто і використав понад 240 годин. У середньому, 20 годин на місяць.

При цьому в своїй декларації депутат вказав, що з 2018 року володіє автомобілем Nissan X-Trail 2018 року випуску.

На другому місці — ще один депутат від «Слуги народу» Святослав Юраш, який родом зі Львова. Як і Крейденко, торік він потрапив до парламенту вперше. Як ми виявили, з початку депутатства він використовував державний автомобіль 158 разів і «наїздив» на ньому в сумі майже 235 годин. Судячи з декларації, власного авто депутат не має.

На третьому місці — представник «Європейської солідарності» Михайло Бондар. Своїм місцем проживання він вказував Київ. За часів минулого скликання Бондар був парламентарем від «Народного фронту». У декларації депутат вказує, що не має власного автомобіля. За рік у новому парламенті Бондар робив 170 викликів службового авто загалом на понад 222 години.

Парламентський новачок Марина Бардіна зі «Слуги народу» проживає в Києві й також не володіє власним авто. За рік вона зробила 199 викликів  державного транспорту й «наїздила» на ньому понад 184 години.

Ще один новачок, Євгеній Брагар зі «Слуги народу», багатьом запам’ятався порадою продати собаку, щоб заплатити за комуналку. Іще він опинився серед найактивніших користувачів службовими авто. Зокрема, він 177 разів брав у держави автомобілі й користувався ними впродовж 178 годин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: VIP-квартиранти: як депутати живуть у столиці за рахунок держави

Народні депутати, які найчастіше користувалися службовими автомобілями. Графіка «Слідства.Інфо»

«Слуга народу» Євген Петруняк, який проживає у Львові, 160 разів користувався службовим авто протягом 172 годин. Водночас депутат задекларував три автомобілі марок Mercedes і BMW, які належать йому і його дружині.

Ще одна представниця пропрезидентської фракції Олена Хоменко, яка проживає у Києві й до депутатства працювала у «Кварталі 95», теж активно користується депутатськими пільгами. Зокрема, вона 127 разів викликала службове авто, яким «наїздила» 165 годин. У декларації Хоменко вказала, що вже кілька років безкоштовно користується автомобілем Volkswagen Tiguan 2009 року випуску. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДЕПУТАТКА ВІД ОПЗЖ ЮЛІЯ ЛЬОВОЧКІНА «ЗАБУЛА» ЗАДЕКЛАРУВАТИ ТРИ ОФШОРИ, ЯКИМИ СПІВВОЛОДІЛА ІЗ ПАРТНЕРОМ ДМИТРА ФІРТАША

Представник «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко, який представляє Одещину, теж регулярно їздить на службовому авто. Судячи з його декларації, власним автомобілем Гончаренко не володіє. За рік він понад сотню разів брав авто у ВР і користувався ними майже 156 годин. Олексій Гончаренко — політик із досвідом. Після Майдану він став народним депутатом від «Блоку Петра Порошенка». Раніше, зокрема за часів президентства Януковича, Гончаренко тривалий час був членом «Партії регіонів», яку представляв на Одещині.

Депутатка «Слуги народу» Анастасія Ляшенко, яка представляє в парламенті Полтавську область, користувалася службовим автомобілем 110 разів упродовж 154 годин. Це принесло їй в цьому «рейтингу» дев’яте місце.

На десятому ж місці представниця фракції «Батьківщина» Альона Шкрум.  Депутатка проживає у Києві й не має власного автомобіля. Втім, позашляховиком Toyota RAV4 із 2014 року володіє її чоловік. За останній рік вона 106 разів викликала службове авто, яким користувалася загалом майже 152 години.

Раніше «Слідство.Інфо» розповідало, що закон «Про статус народного депутата» дозволяє парламентарям користуватися певними пільгами. Так, держава відшкодовує їм витрати на проїзд територією України, закордонні відрядження, оплату праці помічників, а ще дає можливість користуватися службовими автомобілями.

Зокрема, як ми підрахували, трохи більше ніж за 11 місяців роботи у парламенті депутати отримали 28 мільйонів гривень компенсації з держбюджету на проїзд територією України. Загалом відшкодування в розмірі 7,5 тисяч гривень на місяць отримували понад 80% нинішнього депутатського складу Верховної Ради. Місячна сума щоразу була однаковою й не залежала від того, чи депутат у принципі залишав межі Києва.

Крім того, як раніше розповідало «Слідство.Інфо», народні депутати отримують компенсацію за оренду житла у столиці. Стандартна сума цієї компенсації на нардепа — близько 20 тисяч гривень на місяць. Право на неї мають ті парламентарі, які не мають нерухомості у Києві чи на його околицях. Щоб отримувати ці гроші, треба звернутись до апарату ВР зі спеціальною заявою. Її, як ми виявили, не гребували подавати ні депутати з багатомільйонними статками, ані ті, хто й так забезпечений у Києві житлом.

За нашими підрахунками, орієнтовно за 10 місяців (дані за цей період опубліковано на сайті парламенту) компенсацію з держбюджету отримали близько 170 депутатів на загальну суму 30,1 мільйона гривень. Це понад 40 відсотків усього депутатського корпусу.