Народні депутати дев’ятого скликання трохи більше ніж за 11 місяців роботи у парламенті отримали 28 мільйонів гривень компенсації з держбюджету на проїзд територією України. Загалом відшкодування в розмірі 7,5 тисяч гривень на місяць отримували понад 80% депутатського складу Верховної Ради.

Про це на запит «Слідства.Інфо» повідомили в Апараті Верховної Ради.

Як зауважили нам у відомстві, з кінця серпня до грудня 2019 року 325 депутатів отримали 9,9 мільйона гривень відшкодування за проїзд. Також 347-м обранцям виплатили з держбюджету більше 18-ти мільйонів гривень за сім місяців поточного року. В сумі виходить близько 28 мільйонів гривень. В середньому на одного депутата припадає понад 80 тисяч гривень.

Згадані компенсації отримували представники усіх депутатських фракцій та груп в парламенті.

До прикладу, держава компенсувала витрати на проїзд ексдепутаткці і чинному Генпрокурору Ірині Венедіктовій, депутатці «Опозиційної платформи — За життя» Наталії Королевській, позафракційному Вадиму Новинському, депутату «Європейської солідарності» і ексспікеру парламенту Андрію Парубію тощо.

Враховуючи ціни на сайтах з продажу квитків, за 7,5 тисяч гривень можна 6 разів полетіти економ-класом з Києва до Одеси і в зворотньому напрямку, тричі — до Львова та Харкова і назад. Також за цю суму ви можете тричі приїхати до столиці з Одеси, Харкова та Львова першим класом швидкісного поїзда «Інтерсіті» і повернутися назад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: VIP-квартиранти: як депутати живуть у столиці за рахунок держави

Зауважимо, що відшкодування за проїзд територією України депутати отримують відповідно до закону «Про статус народного депутата». Також парламентарям відшкодовують витрати на закордонні відрядження, оплату праці помічників, а ще дають можливість користуватися службовими автомобілями.

Крім того, як раніше розповідало «Слідство.Інфо», народні депутати отримують компенсацію за оренду житла в столиці. Стандартна сума цієї компенсації на одного депутата — близько 20 тисяч гривень на місяць, чверть мільйона на рік. Право на неї мають ті парламентарі, які не мають нерухомості у Києві чи на його околицях. Щоб отримувати ці гроші, треба звернутись до апарату ВР зі спеціальною заявою. Її, як ми виявили, не гребували подавати ні депутати з багатомільйонними статками, ані ті, хто й так забезпечений у Києві житлом.

За нашими підрахунками, орієнтовно за 10 місяців (дані за цей період опубліковано на сайті парламенту) компенсацію з держбюджету отримали близько 170 депутатів на загальну суму 30,1 мільйона гривень. Це понад 40 відсотків усього депутатського корпусу.

Головне фото — з сайту depo.ua.