Керівник луцького громадського формування «Варта порядку» Олександр Тиводар, якого кілька років тому затримали за підозрою в незаконному стеженні у складі організованої групи, став депутатом Волинської обласної ради від партії «За майбутнє». Раніше «Слідство.Інфо» розповідало, що представники цього формування можуть бути причетні до побиття активістів та стеження за політиками, незручними для Ігоря Палиці чи його політичних соратників.

Про новий статус Тиводара «Слідство.Інфо» довідалося із офіційного сайту Волинської обласної ради.

Відповідно до даних, оприлюднених на сайті Центральної виборчої комісії, за результатами виборів Тиводар до облради не потрапляв. Утім, як повідомляють місцеві видання «Волинські новини» та «ВолиньPost», він став депутатом замість іншого обранця, який відмовився від мандату.

Зауважимо, що голову громадського формування «Варта порядку» Олександра Тиводара затримали в серпні 2017 року. Йому та іншим членам формування оголосили підозру за низкою статей, серед яких і незаконне стеження, що стосувалось незручних для Ігоря Палиці та його політичних соратників людей. Також, як встановило слідство в іншій справі, члени формування можуть бути причетні до побиття громадських активістів.

Згодом у фонді Ігоря Палиці «Тільки разом» офіційно визнали, що фінансують «Варту порядку».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Ударна сила Палиці»

10 серпня суддя Луцького міськрайонного суду Ярослав Артиш обрав Тиводару запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. Судячи з повідомлення видання «Волинські новини», керівника «Варти порядку» на це судове засідання привезли на ношах. У нього нібито трапився гіпертонічний криз.

Керівника «Варти порядку» Олександра Тиводара везуть на ношах на судове засідання, де йому мають обирати запобіжний захід. 10 серпня 2017 року. Фото з сайту «Волинь24»

За даними видання, низка депутатів під час засідання запропонували взяти Тиводара на поруки. Серед них — представники місцевих рад, а також двоє нардепів, з-поміж яких чинна депутатка й членкиня депутатської групи «За майбутнє» у Верховній Раді Ірина Констанкевич. Зауважимо, що лідером партії «За майбутнє» є ексголова Волинської облради й чинний нардеп Ігор Палиця.

Сам Тиводар кримінальну справу, в якій йому оголосили підозру, називав політичним замовленням.

Як стало відомо в ході згаданого вище судового засідання, під час обшуку в будинку Тиводара правоохоронці знайшли 133 патрони, які, на думку слідства, він «незаконно придбав та переніс до свого місця проживання».

Також видання «Волинь» із посиланням на пресслужбу СБУ повідомляло, що під час обшуків у офісних приміщеннях, житлових будинках та автомобілях п’ятьох фігурантів справи слідчі вилучили спеціальні засоби негласного отримання інформації, карти пам’яті з фотографіями, зброю різних калібрів, набої до неї, гранати Ф-1 і протипіхотні міни. Водночас у громадському формуванні заявили, що вилучені під час обшуків у приміщенні «Варти порядку» обладнання, зброя, плакати й макети використовувалися для навчання бійців.

Олександр Тиводар та інші депутати, обрані від партії «За майбутнє» у Волинську обласну раду. 25 листопада 2020 року. Фото з Facebook Оля Максимяк

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ексдружина Ігоря Палиці володіє елітною нерухомістю у Франції

У березні 2018 року Волинська обласна прокуратура повідомила про завершення досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо Тиводара та ще чотирьох фігурантів справи.

Утім, як ми довідалися з судового реєстру, Ковельський міськрайонний суд 5 листопада 2019 року ухвалив повернути прокурору обвинувальний акт у цій справі «для усунення недоліків». Наразі прокуратура намагається оскаржити це рішення в апеляції.

Центр протидії корупції називав Тиводара «головою приватної армії Палиці».

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», бізнесмен Віталій Карлюк, який останні п’ять років був депутатом Київської обласної ради від фракції «Солідарність» Петра Порошенка, знову став депутатом облради на Київщині. Цього разу — під прапорами партії «Європейська солідарність» (ЄС). Водночас півтора року тому тодішній Генпрокурор Юрій Луценко повідомляв про оголошення підозри Карлюку в рейдерському заволодінні бізнесом, який належав загиблому в АТО добровольцю Марку Паславському. З того часу зрушень у розслідуванні цієї справи не помітно. Сам Карлюк запевняє, що не причетний до цієї історії, попри те, що у нього вдома слідчі виявили пов’язані з компанією Паславського документи. В місцевому осередку ЄС обіцяють виключити Карлюка з партії, лише якщо суд визнає його винним.

Головне фото — «Волинські новини»