Майже рік тому відбулося перше засідання Верховної Ради дев’ятого скликання. Більше 80% обраних тоді депутатів стали в парламенті новачками. Також уперше в Раді сформувалась більшість із представників однієї фракції, що дало можливість партії «Слуга народу» стрімко приймати нові закони. Президент Володимир Зеленський, відкриваючи тодішнє засідання нового парламенту, запевнив: «Ви маєте усі шансі потрапити до підручників як парламент, який зробив неймовірне, який втілив усе, що не змогли зробити попередні 28 років».

Утім, частину практик Рад попередніх скликань новий склад парламенту турботливо зберіг. Зокрема, виплату компенсацій народним депутатам із інших міст за оренду житла.

Стандартна сума цієї компенсації на одного депутата — близько 20 тисяч гривень на місяць, чверть мільйона на рік. Щоб отримувати ці гроші, треба звернутись до апарату ВР зі спеціальною заявою. Її, як ми виявили, не гребували подавати ні багатії, які протягом останнього року дозволяли собі купівлю елітних авто, ані ті, хто й так забезпечений у Києві житлом.

Депутати попереднього скликання, які без потреби брали компенсацію, навіть потрапили в поле зору детективів Національного антикорупційного бюро. У 2018 році НАБУ почало розслідування щодо незаконної компенсації депутатам за житло. Кільком навіть оголосили підозри. Вже є в цих справах і обвинувальні вироки.

Член президентської команди та чинний голова Верховної Ради Дмитро Разумков у минулому році озвучував тезу про те, що від практики надання компенсацій за житло варто відмовитися. Однак якогось рішення тоді він не запропонував.

Тож усе пішло по-старому. А через рік після початку роботи «нових» депутатів ми вирішили дослідити, хто з них і скільки отримав компенсації за житло. А також, чи дійсно вони мають потребу в цих грошах — і право на них. Виявилось, що нерідко бюджетні кошти на оренду житла отримувати народні депутати, які вказують у деклараціях нерухомість у Києві чи на його околицях. Вона належить їхнім близьким родичам, або перебуває у них в безкоштовному користуванні. 

Не гребують узяти додаткові гроші з бюджету й депутати, які декларують багатомільйонні доходи та заощадження. Формально вони мають право на цю компенсацію: дійсно, у столиці в них житла офіційно немає. Але тут вже питання етичне.

За нашими підрахунками, орієнтовно за 10 місяців (дані за цей період опубліковано на сайті парламенту) компенсацію з держбюджету отримали близько 170 депутатів на загальну суму 30,1 мільйона гривень. Це понад 40 відсотків усього депутатського корпусу.

Компенсації отримували чи отримують представники всіх семи парламентських фракцій та груп, а також позафракційні депутати. Однак 75% із тих, хто отримує відшкодування — представники фракції «Слуга народу». «Житлову» компенсацію з бюджету отримувала половина «слуг».

«А ТАМ Я ОГІРОЧКИ ПОСАДЖУ»

Так, депутат «Слуги народу» Андрій Клочко, для якого це перший похід до парламенту, з початку своєї каденції за оренду житла у столиці отримав майже 80 тисяч гривень компенсації.

Клочко народився й прописаний у Києві. Родичі його та його дружини вже багато років володіють двома квартирами у столиці на 75 та 65 квадратних метрів. Утім, депутат вирішив орендувати ще одну квартиру в Києві на 101 кв. м. за державні гроші.

Місяць тому депутат Клочко купив авто Volkswagen Touareg 2011 року за пів мільйона гривень/ФОТО ілюстративне

Депутат пояснив «Слідству.Інфо», що винаймає житло, тому що у квартирах, якими володіють родичі, його сім’ї немає місця. А купувати власне житло начебто надто дорого: «Подивіться зараз на ті ціни, які виставляють за квартиру. В мене не було ніколи житла. Я не з тих людей, яким треба це житло купувати», — зауважує Клочко.

Водночас у своїй декларації народний обранець вказує чималі заощадження: 200 тисяч доларів та 1 мільйон 300 тисяч гривень готівки. У минулому році сім’я Клочка заробила більше 4 мільйонів гривень і придбала три автомобілі сукупною вартістю понад 660 тисяч гривень. Ще одне авто за пів мільйона гривень Андрій Клочко купив місяць тому.

На запитання журналіста про те, чому депутат, маючи такі заощадження, не придбає власне житло, Клочко зауважує: «Це мої особисті статки і як їх витрачати, вирішувати буду я особисто».

Народний депутат останніх двох скликань Микола Скорик, який нині представляє «Опозиційну платформу — За життя», отримав із бюджету 180 тисяч гривень компенсації. Раніше він очолював Одеську облраду, а за президентства Януковича був головою Одеської облдержадміністрації та Партії регіонів Одещини. У розпал Революції Гідності він називав протести на Майдані масовими безпорядками і заявляв, що за це потрібно жорстоко карати.

Микола Скорик, який за президентства Януковича очолював Одеську ОДА та Партію регіонів Одещини, називав протести на Майдані «масовими безпорядками»/ФОТО skoryk.info

Судячи з декларації Скорика, він та його дружина безкоштовно користуються квартирою у Києві, яка належить ексначальнику Одеського порту Миколі Павлюку.

Останній — одіозна постать. Понад 20 років він був керівником Одеського морського торгового порту — одного з найбільших портів Чорноморсько-Азовського басейну. У 2011 році його затримали за підозрою у зловживанні службовим становищем і нанесенні державі збитків на два з половиною мільйони гривень. У тому ж році Павлюка звільнили з посади. Згодом суд визнав його винним, але чиновник відразу вийшов за амністією.

Однак квартири Павлюка депутату Скорику, вочевидь, виявилось недостатньо. Він вирішив також винаймати готельний номер у столиці за державні кошти.

На запитання, чи не вважає він некоректним отримувати від держави компенсацію за оренду готелю, маючи у безкоштовному користуванні квартиру в Києві, Скорик відповів коротко: «Не вважаю».

Позафракційний депутат Руслан Требушкін, який до депутатства обіймав посаду мера міста Покровськ на Донеччині, отримав із держбюджету понад 118 тисяч гривень компенсації. Утім, не зрозуміло, на що він витрачав ці кошти, оскільки політик не задекларував номеру в готелі, а лише вказав, що його дружина безкоштовно користується квартирою в Києві площею 110 квадратів на основі договору позички. На це питання у месенджері WhatsApp політик не відповів.

Надав цю квартиру на безкоштовній основі, судячи з декларації Требушкіна, Василь Сапко. Вочевидь, це син генерал-майора Костянтина Сапка — донеччанина, кількаразового очільника Головного управління МВС у Київській області, у тому числі часів президентства Віктора Януковича. Раніше про нього писало видання «Наші гроші» як про одного із засновників мисливського товариства «Ярик», що в лютому 2012-го отримало в користування 31 тисячу гектарів землі під Києвом. Як повідомляло медіа, у різних джерелах Сапко-старший фігурував як «кум» Януковича.

Експрокурор і член депутатської групи «Довіра» Олександр Сухов, який представляє в парламенті Луганську область, отримав за оренду житла компенсацію в майже 137 тисяч гривень. Але в декларації депутата взагалі не вказано ніякої нерухомості: ані власної, ані орендованої. Тому на що він витрачав бюджетні кошти, не зрозуміло. Ми запитали про це політика у мережі Facebook, проте він не відповів.

195 тисяч гривень компенсації дісталося нардепу від «Слуги народу» Дмитру Чорному з міста Жовті Води на Дніпропетровщині. Він винаймає квартиру на понад 66 квадратів, яка належить іноземцеві.  Інтереси останнього за довіреністю представляє Аліна Борсук. Ми виявили, що вона є співвласницею компанії «Канбан Фуд Сервіс». Іншим співвласником цієї фірми вказане підприємство «Білмакс», зареєстроване в Жовтих Водах.

Для депутата від «Слуги народу» Дмитра Чорного це перший похід до парламенту/ФОТО Сторінка політика у Facebook

З фінансового звіту «Слуги народу» ми довідалися, що фірма «Білмакс» у липні минулого року зробила 10 тисяч гривень внеску на рахунок Дмитра Чорного.

Сам депутат у коментарі «Слідству.Інфо» зауважив, що нічого не знає про зв’язок орендодавця із фірмою, яка профінансувала його на виборах.

«Я, чесно, знайшов цю квартиру через своїх друзів, які проживали в Києві. За декілька тижнів перед тим як минулого року переїжджати до Києва, запитав жовтоводців, які жили в Києві, чи є в них знайомі, які здають житло. Мені дали контакт цієї Аліни — я до неї приїхав, познайомився. А де вона працює — чесно, не знаю. Я не цікавився цим», — зазначив Дмитро Чорний.

Депутат «Слуги народу» Євгеній Шевченко не вказав оренди, ні готелю, ні квартири у столиці, проте отримав понад 180 тисяч гривень компенсації з бюджету. Місцем фактичного проживання Шевченко назвав селище Козин під Києвом, хоча жодної нерухомості там не задекларував. На запитання у WhatsApp парламентар не відповів.

«Я НІЧОГО НЕ ПОРУШУЮ. МЕНІ ГРОШІ НЕ ЗАВАЖАЮТЬ»

Чимало серед отримувачів компенсації депутатів, яких вважають далеко не бідними людьми.

До прикладу, позафракційний депутат з Донеччини Сергій Магера, який раніше працював у структурі «Метінвест» Ріната Ахметова, у минулому році заробив 33 мільйони гривень. Ще 23 мільйони мав заощаджень готівкою. При цьому й він отримав компенсацію з держбюджету на оренду житла — майже 200 тисяч гривень. У своїй декларації політик не вказав, на що саме витрачав ці кошти. У розмові зі «Слідством.Інфо» він зауважив, що ці кошти йдуть на проживання в готелі «Київ».

На думку Сергія Магери, навіть при значних статках відшкодування від держави не зайве: «Я нічого не порушую. Я дуже багато кому допомагаю. Мені гроші не заважають», — каже він.

Сергій Магера (крайній праворуч) на форумі проросійського політика Олександра Вілкула в Маріуполі/ФОТО Стоніка політика у Facebook

На питання, чи варто скасовувати цю компенсацію, парламентар відповідає: «Якщо в когось є маєток у Києві чи Київській області — так, треба скасовувати. А якщо я мешкаю в Маріуполі, і в Києві у мене ні квадратного метру немає — так що робити? За свій кошт жити — так ви пропонуєте? Верховна Рада своїм бюджетом це запланувала. Я нічого не порушую», — ще раз зазначив депутат.

Ще один колишній керівник зі структури «Метінвесту» Муса Магомедов на посаді директора Авдіївського коксохімічного заводу торік заробив 47 мільйонів гривень. Також він декларує майже 2 мільйони доларів і 1,6 мільйона євро заощаджень. Попри це, він отримав із бюджету 169 тисяч гривень компенсації. Спершу парламентар винаймав номер у готелі «Київ», а потім — квартиру в столиці на 59 квадратів. 

Депутат від Закарпаття, член депутатської групи «Довіра» Владіслав Поляк отримав майже 200 тисяч гривень компенсації з бюджету за оренду житла. При цьому він задекларував кілька десятків об’єктів нерухомості у місті Виноградів Закарпатської області, а також численні бігові доріжки, тренажери й солярії. До депутатства Поляк володів торговим комплексом площею 1600 квадратів у Виноградові, який перед тим, як отримати депутатський мандат, комусь подарував.

Колега Поляка з депутатської групи «Довіра» Геннадій Вацак є засновником українського виробника кондитерських виробів «Вацак». Він декларує більше десятка об’єктів нерухомості на Вінничині, коштовні годинники та прикраси, понад десять автомобілів таких марок як Jaguar, Maserati, Mercedes. Також Геннадій Вацак вказує значні доходи та більше трьох мільйонів гривень заощаджень.

При цьому народний обранець орендує в Києві квартиру на 46 квадратів і отримав компенсації від держави на майже 197 тисяч гривень.

Чи не найбагатшим серед депутатів, які попросили в держави компенсацію, є ексголова Одеської обласної ради Анатолій Урбанський, який нині входить до депутатської групи «За майбутнє». У декларації він вказав, що володіє біткойнами на суму понад 735 мільйонів гривень, а ще зберігає майже 20 мільйонів гривень готівкою. 

Крім того, парламентар задекларував коштовні автомобілі, такі як Bentley, золоті годинники, прикраси з діамантами та картини. На оренду номера у столичному готелі він отримав понад 196 тисяч гривень компенсації.

Анатолій Урбанський бере компенсацію з бюджету, бо не має можливості працювати на іншій роботі, крім депутатської/ФОТО Сторінка політика у Facebook

Раніше парламентар пояснював журналістам каналу «Прямий», що бере компенсацію з бюджету, бо не має можливості працювати на іншій роботі, крім депутатської.

«Чим більше в мене таких можливостей, які подаровані мені державою, тим більше я можу допомагати й закривати ті дірки, в які ще досі не змогла дійти держава своєю допомогою», — сказав він журналістам.

«Слузі народу» із Харкова Павлові Якименку держава компенсувала 200 тисяч гривень на оренду житла в Києві. У своїй декларації парламентар вказав, що орендує номер у п’ятизірковому готелі в центрі Києва «Прем’єр Палац». На сайті готелю вказано, що ніч у ньому коштує від 163 євро до 5 тисяч євро.

У декларації про доходи Павло Якименко вказує з десяток об’єктів нерухомості у Харкові й на Харківщині. Також політик декларує коштовні годинники, каблучки і сережки з діамантами, автомобілі й мільйонні доходи. Зокрема, парламентар вказав близько 15 мільйонів гривень доходу у минулому році, а також понад 11 мільйонів гривень і кілька сотень євро та доларів заощаджень.

У коментарі журналістам «Радіо Свобода» у червні поточного року Якименко зазначав, що його рідне місто — Харків і їхати звідти він не планує. А відтак, житла в Києві не купує. Водночас готель, номер у якому винаймає, Якименко тоді назвати відмовився.

Депутат трьох скликань Юрій Шаповалов, який за президентства Януковича входив до «Партії регіонів», а нині представляє групу «За майбутнє», отримав із держбюджету 67,6 тисяч гривень компенсації за оренду номеру в готелі «Київ». За минулий рік політик заробив понад 23 мільйони гривень. Також він зберігав 1,62 мільйона доларів готівкою.

У коментарі «Слідству.Інфо» депутат порадив читати закон «Про статус народного депутата» і не відповів на запитання, навіщо йому державна компенсація при значних статках і доходах.

Юрій Шаповалов (праворуч) отримав майже 70 тисяч гривень компенсації від держави за оренду номеру в готелі «Київ». Водночас у декларації він вказав, що зберігав понад 1,5 мільйона доларів готівкою/ФОТО Сторінка політика у Facebook

197 тисяч гривень компенсації з бюджету отримав депутат «Слуги народу» Ігор Васильковський з Одещини. Водночас він не вказав, яку саме нерухомість винаймав у Києві. Утім, задекларував багато коштовних речей. Одних лише золотих годинників — на понад 7 мільйонів гривень. Також він вказує у декларації ювелірні вироби, зокрема сережки, каблучки, браслети вартістю майже 5 мільйонів гривень. Готівкою депутат зберігав понад 5,6 мільйона гривень.

Депутат з Кіровоградщини Олег Воронько отримав 198 тисяч компенсації на оренду готельного номеру у столиці. Разом з тим парламентар задекларував значну кількість готівки у різних валютах: понад 3 мільйони доларів, майже 1,2 мільйона євро, 760 тисяч ізраїльських шекелів, 480 тисяч польських злотих, 145 тисяч фунтів стерлінгів тощо.

«Слуга народу» Олександр Трухін з Дніпропетровщини отримав майже 200 тисяч гривень з держбюджету. Водночас він задекларував приблизно 21,8 мільйона гривень готівкою. А ще по 11 мільйонів гривень йому подарували мама й тато.

Як розповідав депутат виданню «Радіо Свобода», державна компенсація йде на оренду номеру готелю «Київ». Також Трухін зауважив, що винаймати житло у Києві за власні кошти не планує.

«У нас дуже напружений графік, а готель знаходиться за 10 метрів від Верховної Ради. Поруч і мій комітет, в якому я працюю, тому мені з точки зору логістики дуже зручно, тому що я встигаю бодай трішки поспати», — зауважив він.

Вінницький депутат від «Батьківщини» Олег Мейдич , який отримав близько 132 тисяч гривень компенсації з держбюджету, також декларує чималі статки. Зокрема, близько десятка об’єктів нерухомості на Вінниччині, майже 11 мільйонів гривень доходу в минулому році, а також майже 17 мільйонів гривень готівкою.

У своїй декларації Мейдич вказав готельний номер у столиці, який винаймає сам, а також квартиру, яку орендує його дружина. На останню депутат вказує право безоплатного користування. Відтак незрозуміло, на що конкретно Олег Мейдич витрачає компенсацію та для чого йому номер у столичному готелі, якщо він має у безкоштовному користуванні квартиру. На наші запитання у месенджері WhatsApp парламентар не відповів.

БУВАЮТЬ СКРОМНІШІ

Серед депутатів ми виявили також і тих, хто не декларує житла у столиці, але й не бере компенсації з держбюджету. Зокрема, депутат від «Слуги народу» Ігор Герасименко місцем проживання у своїй декларації вказує місто Житомир. Водночас у Києві він офіційно не володіє жодною нерухомістю. І не отримує компенсації на оренду житла в столиці.

«Слуга народу» Сергій Литвиненко, судячи з декларації, володіє нерухомістю на Рівненщині та Закарпатті, водночас не має житла у Києві. Втім, він не отримує компенсації з держбюджету. Олександр Колтунович з ОПЗЖ місцем проживання вказав місто Луцьк на Волині. Він не декларує жодної нерухомості в Києві, але й не бере компенсації від держави на її оренду.

ЯК МОЖНА ЩЕ

Експерти Центру демократії та верховенства права понад два роки тому порівняли практику надання бюджетних компенсацій, зокрема, на оренду житла українським депутатам та членам парламенту інших країн. В Україні, як зауважують аналітики, депутати отримують відшкодування на житло у фіксованому розмірі. Їм достатньо пред’явити заяву депутата разом із копіями документа, до якого внесено відомості про місце проживання.

Натомість деякі інші країни практикують виплату компенсацій з урахуванням витрат народних обранців. Такий підхід вимагає від депутатів активного звітування про свої витрати. Як зауважують в ЦЕДЕМ, так працюють, зокрема, у Швеції та Великобританії.

«З огляду на прозору практику іноземних парламентів, витрати, пов’язані із виконанням повноважень, більш доцільно компенсувати у відповідь на запит депутата, на підставі підтверджуючих документів, замість видачі фіксованої суми на місяць наперед», — вважають представники центру.

Є також країни, які, за даними аналітиків, використовують модель фіксованих сум. Зокрема, Канада виділяє на депутатську діяльність наперед визначений бюджет. Втім, витрати за конкретними напрямками є лімітованими. В Естонії витрати, пов’язані з депутатською діяльністю, компенсуються на підставі поданих квитанцій. Проте там встановлено ліміт: можна отримати лише до 30% компенсації від рівня заробітної плати депутата. Польща пропонує депутатську допомогу у розмірі 25% від зарплати. Утім, там діє жорстка система штрафів: за системні прогули засідань, серйозні порушення правил поведінки у залі депутата на певний час можуть позбавити допомоги. Також члени польського Сейму повинні регулярно звітувати про витрачені кошти, інакше ризикують опинитися без державної допомоги.

Зрештою, як додають в ЦЕДЕМ, члени парламенту повинні мати гідну винагороду за свою працю.

P.S. Іще народні депутати України мають право отримувати компенсацію від держави, зокрема, на оплату праці помічників, проїзд територією країни тощо. На ці потреби щороку з бюджету витрачаються мільйони гривень. Ми дослідимо ще й ці витрати — і спробуємо з’ясувати, чи дійсно усі депутати, які отримують компенсацію, мають на неї право, і чи дійсно їхній матеріальний стан виправдовує таку «субсидію».

Якщо вам відомі випадки зловживань народними депутатами правом на компенсацію, просимо повідомити нас на електронну пошту: slidstvo.info@gmail.com.