Державне бюро розслідувань (ДБР) спрямувало до Офісу генерального прокурора заяву про ймовірне кримінальне правопорушення народного депутата від «Слуги народу» Олександра Дубінського, який понад два роки тому подав документи на отримання румунського громадянства.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося із відповіді ДБР юристу Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП).

Після виходу розслідування «Слідства.Інфо» про намір Олександра Дубінського отримати румунський паспорт, а також кроки, які він для цього зробив, юрист ІРРП Олександр Волошин звернувся із заявою до правоохоронного органу. У заяві він вказав на ймовірне кримінальне правопорушення народного депутата за статтями «державна зрада» та «підроблення документів» і просив правоохоронців розпочати досудове розслідування.

У відповіді від 14 травня цього року Держбюро зазначило, що, згідно із законом, досудове розслідування щодо народного депутата може розпочати Генеральний прокурор. «Ураховуючи вищевикладене, направляємо за належністю заяву Волошина О.М. до Офісу генерального прокурора для розгляду в межах компетенції», — зауважили в листі за підписом керівника Головного слідчого управління ДБР Максима Борчаковського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нардеп Дубінський поповнив свій автопарк ще 4 елітними автівками 

Раніше «Слідство.Інфо» розповідало, що Олександр Дубінський понад два роки тому подав документи на отримання громадянства Румунії, яка є членом Європейського Союзу, скориставшись спрощеною процедурою, котра передбачає наявність румунського коріння.

Наразі нам невідомо, чи отримав Дубінський паспорт громадянина Румунії. Але маємо докази, що намір такий він мав, і чимало кроків у цьому напрямку зробив. Зокрема, «Слідство.Інфо» отримало в розпорядження документи, які підтверджують, що у грудні 2017 року Олександр Дубінський подав заявку на отримання громадянства Румунії. Також про те, що він подавався на отримання румунського паспорта, нам підтвердило й джерело, яке має зв’язки у Міністерстві юстиції цієї країни.

Хоча в українському законодавстві чітко прописано, що добровільне набуття паспорта іншої держави є підставою для позбавлення українського громадянства. Для народного депутата ж втрата громадянства може стати причиною позбавлення мандату.

Нагадаємо, наприкінці січня Олександр Дубінський провів пресконференцію, під час якої звинуватив редакцію «Слідства.Інфо» у шпигуванні за посадовими особами США. На підтвердження своєї заяви він продемонстрував запит нашої агенції. У цьому запиті журналісти питали нардепа про його зустрічі з фігурантами справи про імпічмент Трампа. Зокрема, з Рудольфом Джуліані, персональним адвокатом Трампа.

У свою чергу «Слідство.Інфо» виступило із заявою, де розцінило дії народного депутата як тиск на журналістів та поширення неправдивої інформації. Редакція, яка є частиною міжнародної мережі розслідувачів OCCRP, з першого дня стежить за історією навколо спроб президента США Дональда Трампа тиснути на українських посадовців та політиків щодо розслідування справи проти його політичного конкурента. Зокрема, ми опублікували розслідування, яке виявило роль деяких українських посадовців та впливових людей у цій справі.