ХТО ТАКИЙ АНДРІЙ ПОРТНОВ І ЧОМУ ВІН «ВОЮЄ» З ПОРОШЕНКОМ

Останнім часом ім’я Андрія Портнова часто згадують у медіа. Він — колишній радник Януковича й за часів його правління був заступником голови Адміністрації президента. Після 5 років перебування за межами України Портнов повернувся й розпочав «юридичну війну» з Петром Порошенком. На сьогодні Портнов подав уже шість заяв про злочини в Державне бюро розслідувань.

А успішний досвід судів проти українських посадовців Портнов уже має. На початку цього року він виграв позов до Генпрокуратури та МЗС України. Посадовці поширили недостовірну інформацію про Портнова в листах закордонним колегам й він потрапив під санкції Канади — а тепер вимагає відшкодування, майже 7 мільйонів гривень.

Хто такий Андрій Портнов, у чому його підозрювали та чому оголошували в розшук в Україні, навіщо йому «юридична війна» проти Порошенка й чи має він стосунок до «Зе команди» — на  головні питання відповідає Слідство.Інфо.

ДАРНИЦЬКИЙ СУД: ОБШУКИ, ВЕЛИЧЕЗНІ ПРЕМІЇ КЕРІВНИЦІ АПАРАТУ ТА ПІДРОБЛЕНІ РІШЕННЯ

На початку минулого тижня працівники СБУ прийшли з обшуками в Дарницький райсуд Києва.

Обшукували кабінет керівниці апарату суду Вікторії Реверук. Як повідомили Слідству.Інфо джерела, підставою для обшуку стали підроблені судові рішення.

Як дізналося згодом Слідство.Інфо Реверук торік отримувала премії, які значно перевищували її зарплату. За 2018 рік вона заробила 813 тисяч гривень. Це значно більше, ніж отримують інші керівники апаратів судів у Києві. Наприклад, керівниця апарату Печерського райсуду Києва отримала 614 тисяч гривень, а Дніпровського — менш ніж 400 тисяч.

Уже в п’ятницю Голосіївський суд арештував дві квартири, які фігурують у рішеннях Дарницького райсуду Києва.

За версією прокуратури Києва, керівниця апарату Дарницького райсуду Вікторія Реверук (на фото) підробляла рішення, таким чином передаючи нерухомість незаконним власникам.

«ГРОШІ ПАРТІЇ»: СКІЛЬКИ КОШТІВ ОТРИМАЛИ ТА НА ЩО ВИТРАЧАЛИ ДВІ НАЙРЕЙТИНГОВІШІ ПОЛІТСИЛИ

Бюджет виборчого фонду «Слуги народу» склав 97 мільйонів гривень, майже стільки ж і витратила політсила на передвиборчу кампанію. Така сума надійшла на рахунок президентської партії шістьма платежами з 1 по 10 липня. Наразі невідомо, хто саме пожертвував гроші на кампанію — фінансові звіти політичні партії опублікують пізніше на сайті НАЗК.

Згідно з інформацією, яка на сьогодні є на сайті ЦВК, «Слуга народу» найбільше витрачав на рекламу.

Рекламний щит «Слуги народу» в Києві, 2 липня 2019 року. 21 травня президент Володимир Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради й призначення позачергових виборів на 21 липня. Синиця Олександр / УНІАН

Політична партія «Опозиційна платформа — За життя» прозвітувала до ЦВК, що з 21 червня по 10 липня до їхнього виборчого фонду надійшло майже 39 мільйонів гривень, а на кампанію витратили 38. Хто саме пожертвував гроші на кампанію, також стане відомо після публікацій фінансових звітів політсилами.

«Опозиційна платформа — За життя» проходить до Верховної Ради, посівши друге місце.

«Опозиційна платформа — За життя» купила ефірний час на телеканалі «Інтер» на 11 мільйонів гривень, 7 мільйонів заплатила за рекламу на 1+1, майже 3 мільйони гривень — на ICTV. Крім того, партія замовила рекламні послуги компанії «РТМ-Україна» на 2,5 мільйони гривень, а також витратилася на рекламу в регіональних медіа.

Рекламні щити з зображенням лідера Радикальної партії Олега Ляшка та «Опозиційної платформи — за життя» на одній з вулиць у Києві, 16 січня 2019 року. Ратинський В’ячеслав / УНІАН