Нещодавно звільненого з посади начальника Одеського СІЗО Володимира Шевченка Південне міжрегіональне управління з питань виконання кримінальних покарань Мін’юсту призначило інспектором охорони у Кіровоградській області управління Державної кримінально-виконавчої служби.

Про це йдеться у розслідуванні “Слідства.Інфо” “Як в’язнів Одеського СІЗО “падають з нар”.

Володимира Шевченка звільнили з посади начальника Одеського слідчого ізолятора 10 лютого цього року. Крім нього звільнили також двох працівників оперативного відділу установи Валентина Слабінського та Олександра Торзюка. Усі троє раніше були фігурантами фільму-розслідування “Слідства.Інфо” “Тюрма можливостей”. 

Утім, як дізналася наша редакція, уже невдовзі Південне міжрегіональне управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції призначило Володимира Шевченка інспектором охорони в сусідню, Кіровоградську область. Відповідний наказ про призначення Шевченка є у розпорядженні “Слідства.Інфо”.

Володимир Шевченко підтвердив “Слідству.Інфо”, що зараз працює на Кіровоградщині, однак від коментарів відмовився.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Суд виправдав ексначальника Одеського СІЗО у справі про вбивство інспекторки

Звільнення Шевченка з посади начальника Одеського СІЗО сталося за наслідками розслідування нашої редакції, про що особисто заявляв заступник міністра юстиції Віталій Василик. Шевченка, до слова, звинувачують у корупції. За версією правоохоронців, майже шість років тому, коли Шевченко був начальником Ізмаїльського СІЗО, він вимагав від ув’язненого тисячу доларів. Його справа нині слухається в суді. 

Як стало відомо “Слідству.Інфо”, ув’язнені Одеського СІЗО ставали жертвами побоїв та знущань від інших арештантів, які таким чином “вибивали” з них зізнання та гроші. На думку постраждалих в’язнів, до цього причетні працівники слідчого ізолятора. Зокрема, обидва арештанти називають імена нещодавно звільнених “оперативників” СІЗО Олександра Торзюка та Валентина Слабінського, які вже були фігурантами розслідувань журналістів. Останній, за інформацією з джерел журналістів у правоохоронних органах, переведений на роботу в групу швидкого реагування.

Це — особливі формування спецпризначенців, які мають реагувати на заворушення і заспокоювати бунти за ґратами. Утім, на практиці ГШР нерідко вривається в установу в масках з кийками і жорстоко б’є людей. “Слідство.Інфо” розповідало про діяльність таких загонів спецпризначенців, зокрема, у тому ж одеському СІЗО і Черкаській колоній. Після їхніх візитів там були виявлені факти масового побиття.

Ми зателефонували Валентину Слабінському, аби він прокоментував звинувачення на свою адресу, а також розповів про нову посаду. Утім, він відмовився про це говорити і кинув слухавку. Згодом Валентин Слабінський написав журналістам. У своєму повідомленні він, зокрема, нарікав, що наша редакція не залишає його у спокої: “Що ви хочете, щоб мене зовсім не було в системі, так ваше завдання стоїть? Більше в Україні немає проблем, як тільки Слабінський”. Також він запевнив, що обвинувачення, які ми озвучили посадовцю, є “безпідставними”.