В’язні Олексіївської виправної колонії №25, що в Харкові, розповіли журналістам про знущання над ними. Арештанти можуть днями стояти “на розтяжці” — людей роздягають, ставлять обличчям до стіни з широко розставленими руками й ногами і періодично б’ють дубинками по тілу. Також є випадки, коли на тілі в’язнів розпалювали багаття.

“Слідство.Інфо” потрапило до колонії і поспілкувалося з десятком засуджених. Про це йдеться в матеріалі “Багаття на тілі: як у Харкові “перевиховують” в’язнів”.

Олексіївська виправна колонія №25 офіційно називається закладом середнього рівня безпеки. Сюди потрапляють особи, які вперше засуджені за тяжкі злочини чи ті, що повторно вчинили злочин. Умови відбування тут суворіші ніж у тюрмах так званого мінімального рівня безпеки, але більш м’які у порівнянні з колоніями максимального рівня. Сьогодні тут відбуває покарання близько 900 осіб. 

Утім, у громадській організації “Харківська правозахисна група” (ХПГ), яка тривалий час опікується правами засуджених, констатують, що харківські колонії, у тому числі й Олексіївська, — це виправні заклади із найбільш жорстким режимом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Як в’язнів Одеського СІЗО “падають з нар”

Засуджений Максим Харламов в Олексіївській колонії сидить уже близько року. Він відбуває строк за другим у його житті вироком. “Ця колонія славиться тим, що тут “ламають” людей. Щоб це припинилося, потрібно виконувати всі накази незалежно від того, законні вони чи ні”, — розповідає в’язень.

“Людей, яких хотіли покарати, відводили на четвертий поверх, що над оперчастиною. Замотували у скотч, одягали пакет на голову, дубинки засовували в різні місця. Керував цим один з оперуповноважених. Він звав такі методи “мистецтвом тортур”, — описує Харламов будні колонії.

Цієї зими у колонії назрів серйозний конфлікт. В’язнів обурило знущання над одним із засуджених. Чоловіка тривалий час били, а потім, роздягнувши догола, підпалили туалетний папір на його сідницях. Медичне обстеження в’язню провели лише після того, як у ситуацію втрутився Офіс Омбудсмена. Невдовзі після інциденту його перевели в іншу колонію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Люди в масках: Хто і як наводить порядок за ґратами

“Слідство.Інфо” відшукало ще одного постраждалого, над яким знущалися у схожий спосіб. Його, щоправда, так і не перевели з цієї тюрми. Засуджений розповів, що одного дня його викликав до себе оперуповноважений на ім’я Станіслав Гарькавий, двоє людей в масках, які були з ним, заштовхали в’язня до кабінету.

“Разом з цим офіцером вони мене побили. Там мене тримали майже тиждень. Шість з половиною днів я лежав прив’язаний до ліжка і з шапкою на очах. У туалет ходив під себе. Тоді ж з’явилися опіки в районі сідниць. За що це все? Не знаю. За те, що просив свого адвоката, щоб нормальне харчування давали, дотримувались елементарних законних принципів, на які ми маємо повне право?”, — розповів чоловік.

Максим Карась, який звільнився з 25-тої наприкінці лютого, пробув в колонії близько чотирьох років за викрадення авто. Він каже, що побиття там тривають роками. Один з різновидів знущань — так званий “стакан”: “Це — камера у черговій частині на зразок клітки. Туди приводять, роздягнувши наголо. Руки долонями до себе піднімають догори, ноги розтягують майже на шпагат. У такій позі можеш простояти від кількох годин до кількох діб. Паралельно заходять і б’ють руками, ногами, дубинками”. Водночас він додав, що через помічників адміністрації можна було заплатити за те, щоб не били чи щоб не працювати. 

Скарга Максима та ще понад десятка в’язнів про катування лягли в основу позову, який до Європейського суду з прав людини підготували у Харківській правозахисній групі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Правосилля: чому катування за ґратами майже не розслідується

Про системність такого виду знущань свідчить розповідь не одного засудженого, опитаного нами. За словами людей, це відбувалося не без відома першого заступника начальника тюрми Сергія Коніщева.

Міністр юстиції Денис Малюська після нещодавнього візиту до Олексіївської колонії розповів, що всі причетні до знущань звільнені. Утім, як з’ясувало “Слідство.Інфо”, обидва тюремники, на яких вказують засуджені — Сергій Коніщєв та Станіслав Гарькавий — були звільнені за власним бажанням невдовзі після бунту.

10 січня слідчі Державного бюро розслідувань відкрили кримінальне провадження за фактами катування засуджених працівниками колонії упродовж 2017-2019 років, а також — через перевищення службових повноважень під час роботи в колонії групи швидкого реагування узимку. Утім, поки що жодній особі не оголосили про підозру. Крім того, у ДБР розслідують історію з невиплатами грошей засудженим, які працюють на тюремному виробництві.

Як свідчать офіційні дані, протягом 2014-2018 років правоохоронці відкрили понад 200 кримінальних проваджень за катування й інші порушення співробітників тюремної системи. І лише вісім з цих справ на той момент передали до суду.

Раніше “Слідство.Інфо” розповідало про побиття палицями, застосування голок та плоскогубців, а також зґвалтування в’язнів Бердянської виправної колонії. Арештанти вперше детально розповіли журналістам про насилля як самих працівників колонії та інших засуджених. Батьки ув’язнених, своєю чергою, перераховують кошти на картки невідомим людям, аби тільки проти їхніх рідних не посилювалися репресії.