Політична партія «За майбутнє», яку очолює товариш Ігоря Коломойського Ігор Палиця, пов’язаний з олігархом родинним бізнесом, у серпні поточного року витратила найбільше серед політичних сил на рекламу у Facebook та Instagram.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося з аналітики руху «Чесно», оприлюдненої 15 вересня.

За даними аналітиків, у серпні на рекламу партії «За майбутнє» і її представників у Facebook та Instagram витратили понад 60 тисяч доларів. Це найбільше серед українських політичних сил. На другому місці — «Слуга народу», на рекламу якої витратили 42 тисячі доларів. На третьому — реклама «Опозиційної платформи — За життя» на яку «пішло» 26 тисяч доларів.

На рекламу особисто лідера партії «За майбутнє», народного депутата Ігоря Палиці у Facebook та Instagram в серпні витратили близько 9 тисяч доларів. Зауважимо, що на 25 жовтня поточного року заплановано чергові місцеві вибори в Україні, на яких обиратимуть депутатів сільських, селищних і міських рад та їх голів.

Загалом за вісім місяців 2020 року, як зауважують у «Чесно», реклама «За майбутнє» обійшлася майже у 79 тисяч доларів. Це менше, ніж «пішло» за цей рік на «Європейську солідарність» (117,9 тисяч доларів), «Слугу народу» (114,8 тисяч доларів) та партію мерів «Пропозиція» (79,5 тисяч доларів), лідером якої є міський голова Дніпра Борис Філатов.

За підрахунками аналітиків, у серпні українські сторінки у Facebook витратили на рекламу, пов’язану із соціальними питаннями, виборами або політикою, майже 470 тисяч доларів. А від початку року — понад 1,5 мільйона доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На політичну рекламу в Україні витратили з початку року понад 1 мільйон доларів

Зауважимо, що Ігор Палиця в інтерв’ю виданню «Лівий берег» називав себе другом Ігоря Коломойського. Також, як писала «Економічна правда», родичі нардепа ведуть із Коломойським спільний бізнес. Крім того, в інтерв’ю «Українській правді» Палиця підтвердив, що його сім’ї належить 10% у нафтовому бізнесі групи «Приват».

Також, як ми писали раніше, партію «За майбутнє» на 100 тисяч гривень профінансувала пов’язана з групою «Приват» компанія «Міленіум 2018». У 2019 року ця фірма профінансувала загалом на 2,35 мільйона гривень партію УКРОП, членом президії якої донедавна був Ігор Палиця. У першому кварталі 2020-го компанія зробила на користь цієї партії два внески на суму 200 тисяч гривень.

Зауважимо, що 29 серпня 2019 року у Верховній Раді 9-го скликання створили депутатську групу «За майбутнє». Як повідомляє «Чесно», до неї увійшли 23 народні депутати-мажоритарники, котрі були представниками різних політичних сил — від ексрегіоналів, членів партій «Відродження», УКРОП та «Наш край» до колишніх БППшників і «нарфронтівців». Більшість із них є фігурантами антикорупційних розслідувань. У травні 2020 року депутати із «За майбутнє» заявили про створення однойменної партії на чолі Ігорем Палицею.

Раніше ми розповідали, що «Партія Шарія», лідером якої є проросійський блогер Анатолій Шарій, за рік витратила на рекламу в соціальній мережі Facebook майже 77 тисяч доларів.