За народного депутата «Слуги народу» Олександра Юрченка, якого підозрюють в отриманні хабаря, внесли 3 мільйони гривень застави. Це відбулось за три дні після його арешту.

Про це з посиланням на Вищий антикорупційний суд повідомляє hromadske.

Заставу за Юрченка внесли напередодні, 24 вересня, у повному обсязі.

Коли він вийде зі слідчого ізолятора, як зауважує видання, на нього покладуть низку обов’язків. Серед них — не залишати місце проживання без дозволу; повідомляти про зміну місця проживання; утримуватися від спілкування з іншими людьми про обставини справи, зокрема з іншим підозрюваним, неофіційним помічником депутата Іваном Фіщенком; здати на зберігання закордонні паспорти й носити електронний браслет.

Хто такий Юрченко?

Олександр Юрченко раніше очолював Київську міську організацію партії «УКРОП» у 211-му окрузі столиці (Голосіївський район Києва). До парламенту Юрченко потрапив, перейшовши до партії «Слуга Народу». У зв’язку з обвинуваченнями в корупції Юрченко написав заяву про вихід із президентської фракції «Слуга Народу».

«Сміттєва» справа

Підозру Юрченку вручили 17 вересня. За даними правоохоронців, він та його неофіційний помічник вимагали кошти у представника інвестора в сміттєпереробній галузі за внесення законодавчих змін в інтересах його бізнесу. Депутат начебто в завуальованій формі попросив надати йому через посередника 13 тисяч доларів за внесення пропозицій до законопроєкту та в подальшому 200 тисяч доларів для підкупу народних депутатів-членів комітету. Також Юрченко нібито просив передбачити для нього 3% акцій у статутному капіталі майбутнього підприємства.

Чинне законодавство дозволяє підписувати підозру нардепу виключно Генпрокурору. Спершу Генпрокурорка Ірина Венедіктова заявляла, що підстав для оголошення підозри Юрченку немає. Проте згодом таки зробила це. Президент Володимир Зеленський вже пообіцяв, що Юрченко «обов’язково сяде».

Матеріали НАБУ

15 вересня НАБУ оприлюднило записи, на яких народний депутат «Слуги народу» Олександр Юрченко та його неофіційний помічник Іван нібито вимагають хабар від представника іноземного інвестора. Інвестора представляв детектив під прикриттям, який і фіксував розмови.

В опублікованому детективами відео йдеться, що агент під виглядом представника сміттєпереробної компанії звернувся до посередника Івана, який невдовзі познайомив детектива з депутатом Олександром Юрченком. Останній під час зустрічі 27 липня цього року повідомив, що впливає на депутатів у питанні поводження зі сміттям. Також він зауважив, що є головою підкомітету з питань поводження із побутовими відходами.

Згодом «представник інвестора» передав посереднику Івану 13 тисяч доларів, а нардеп Юрченко своєю чергою зареєстрував проєкт правок до законопроєкту, які раніше обговорював зі співробітником НАБУ під прикриттям.

Також правоохоронці зафіксували розмову від 20 серпня, у якій нардеп повідомив, що для прийняття необхідних інвестору законодавчих змін Верховною Радою потрібно 200 тисяч доларів, а також передбачити для депутата 3% акцій у статутному капіталі підприємства, яке інвестор нібито планував відкрити в майбутньому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Я хочу шматок великого пирога»: НАБУ оприлюднило аудіо вимагання нардепом Юрченком хабаря

Юрченко не прийшов до суду через коронавірус

Розгляд справи про обрання запобіжного заходу народному депутату відкладали нібито через загрозу коронавірусу. Вперше засідання мало відбутися 18 вересня. Проте, за словами адвокатів Юрченка, незадовго до засідання підозрюваний депутат міг контактувати із особами, у яких підтвердився коронавірус.

21 вересня засідання таки відбулося. Спеціалізована антикорупційна прокуратура просила для Юрченка взяття під варту із альтернативою застави в розмірі 6,5 мільйона гривень. Проте суд призначив для нардепа вдвічі меншу суму застави.

Арешт майна депутата

Як повідомляли медіа, Вищий аникорсуд арештував готівку та нерухомість Юрченка. Відповідно до декларації депутата за 2019 рік, він володіє 33% квартири в Києві загальною площею понад 62 квадратних метри, а також зберігає 50 тисяч доларів готівкою. Дружина Олександра Юрченка зберігає готівкою 400 тисяч гривень.

Зброя в автомобілі Юрченка

За словами прокурора, за кілька днів до затримання детективи НАБУ виявили автомобіль Lexus, яким користується підозрюваний нардеп. Під час зовнішнього огляду в автомобілі була помічена зброя. Потім кілька чоловіків підійшли до цього авто й дістали звідти зброю та мобільний телефон попри те, що це забороняли їм робили детективи НАБУ, які перебували біля автомобіля.

Помічник нардепа

15 вересня Вищий антикорсуд призначив неофіційному помічникові нардепа Іванові Фіщенку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 9 листопада із можливістю внесення застави у понад 1 мільойн гривень. В ході судового засідання зазначалось, що саме Фіщенко, ймовірно, домовлявся про хабар і готував умови для його передачі. На наступний день він вніс заставу в повному обсязі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Слуга народу» висуває головою громади на Херсонщині фігуранта справи Гандзюк