Командування медичних сил ЗСУ та Міністерство охорони здоров’я за 9 років війни з Росією не розробили державного стандарту якості турнікетів, від яких залежить життя українських військових. Журналісти «Слідства.Інфо» отримали відповідь на запит від командування медсил ЗСУ про те, що наразі воно лише ініціювало створення робочої групи, яка буде займатися стандартом якості. 

Про це журналісти зі «Слідства. Інфо» дізналися із відповіді на запит Командуванням медичних сил ЗСУ. 

Збройні сили України не мають державного стандарту якості турнікета, яким вони керуються під час наповнення аптечок для військових. Цей стандарт тільки почали розробляти.

Відповідь Командування медичних сил ЗСУ на запит від редакції

«Збройними силами України ініційовано створення робочої групи під керівництвом заступника Міністерства охорони здоров’я України, із залученням представників Командування медичних сил ЗСУ, військових медиків, наукових установ, громадських організацій», — йдеться у відповіді Командування медичних сил ЗСУ на запит «Слідства.Інфо».

Раніше у соцмережах стався скандал: начальнику медичної служби 82-ої окремої десантно-штурмової бригади Антону Шевчуку, який попросив Командування медичних сил замінити неякісні китайські турнікети, оголосили «сувору догану».

Про неякісні турнікети говорять й інші військові, зокрема парамедик 72-ої ОМБР Чорних Запорожців Віктор Пилипенко каже, що від поганих турнікетів на фронті гинуть захисники — вони стікають кров’ю. Попри чисельні скарги, фальшиві турнікети продовжують надходити в аптечки до українських військових.

Після усіх скандалів з турнікетами Командування медичних сил провело перевірку турнікетів. Результат: 55% турнікетів відповідають міжнародним стандартам і безпечні для використання, 20% — це хороші українські турнікети, а 25% – незрозумілої якості та походження. Такий турнікет може не зупинити кров, або зупинити й з часом послабити тиск, через що поранений стече кров’ю, чи взагалі турнікет порветься під час накладання. Іншими словами, військовий може померти не від смертельного поранення, а від крововтрати. 

23 серпня комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки заслухав командування Медичних сил щодо ситуації з начмедом і дав йому два тижні на перевірку всіх аптечок військовослужбовців в Україні. Правоохоронці розслідують кримінальне провадження щодо можливих порушень при формуванні аптечок для ЗСУ.

Читайте також: «Я теж хотів би у контрнаступ»: репортаж з операції бійця, пораненого на фронті