Голова Комітету з питань свободи слова та екснардеп нині забороненої партії «Опозиційна платформа — За життя» Нестор Шуфрич проведе у СІЗО 60 діб без можливості внесення застави за підозрою у державній зраді. Такий запобіжний захід посадовцю обрав Печерський районний суд Києва 15 вересня 2023 року.

«Ви знаєте, у мене серце болить і я зараз стримуюся. Чомусь потрібне шоу, щоб від чогось відволікти суспільство… Якщо для перемоги у цій війні потрібно так зі мною робити, то я це витримаю. Але щоб була ця перемога», — говорить Шуфрич під час суду.

Скрін з судового засідання

Правоохоронці звинувачують Шуфрича у співпраці з екснардепом Володимиром Сівковичем, якого підозрюють у роботі на ФСБ Росії. 

«Одним із основних завдань Шуфрича була підривна діяльність в інформаційній сфері. Він систематично поширював наративи Кремля про те, що українська держава — нібито штучне утворення, що в України та Росії єдина історія і що українці та росіяни — нібито «один народ», — йдеться у повідомленні СБУ.

15 вересня Служба безпеки України прийшла з обшуками до Нестора Шуфрича. Його підозрюють у держзраді, зокрема за розповсюдження російської пропаганди та просування антиукраїнських тез. 

Фото затримання Нестора Шуфрича / Фото СБУ

«Хто такий Нестор Шуфрич? Українець! Можливо я себе зовнішньо не розмальовую, але повірте, що в серці я завжди був українцем. І тому 24 лютого, маючи можливість виїхати у будь-яку країну світу, я залишився», — говорить Шуфрич. 

Під час обшуку помешкання Шуфрича у селі Козин поблизу Києва, правоохоронці виявили заборонену російську символіку, зокрема георгіївські стрічки, а також нагороди збройних сил Росії, ордени і кітеля. Виявилося, що Шуфрич є «полководцем перемоги» та «Ветераном збройних сил РФ».

«Це мундир генерал-майора, прадіда моєї дружини. Він з Харкова сам. Воював під Москвою… Отримав медалі за оборону Москви», — пояснює Шуфрич під час судового засідання.

Співробітники СБУ також знайшли у нардепа документ зі схемою автономії для Донецької та Луганської областей, датований 2014 роком. На ньому підписи Віктора Медведчука та самого Шуфрича. Документ передбачає перейменування цих областей у так звані «краї», широку автономію, проведення виборів, формування окремого уряду та парламенту. 

У 2022 році журналісти виявили у власності родини Нестора Шуфрича земельні ділянки та маєток у селищі Сімеїз на південному березі Криму, придбані у 2013 році. Після анексії цю нерухомість у Шуфрича зареєстрували за російським законодавством. 

«Хочу нагадати, що ця ділянка (у Криму, — ред.) була конфіскована вже після продажу її нашою родиною європейському інвестору, була конфіскована у європейського інвестора за мою антиросійську позицію», — відповідає журналістам Шуфрич.

Також розслідувачі розповідали про те, що Шуфрич володіє статками, записаними на підставних осіб.

Шуфрич обіймає посаду голови Комітету з питань свободи слова. У 2019 році був обраний народним депутатом 9-го скликання від партії «Опозиційна платформа — За життя». Після початку повномасштабного вторгнення бійці 206-го батальйону територіальної оборони Києва затримали Шуфрича за те, що він фотографував блокпост.

У разі доведення держзради, Нестору Шуфричу загрожує ув’язнення строком до 15 років (стаття 111 КК України).