Вища рада правосуддя (ВРП) у повному складі відреагувала на публікації так званих «плівок Вовка» щодо Окружного адмінсуду Києва (ОАСК), звернувшись до Національного антикорупційного бюро з вимогою «утриматися від заяв, які впливають на незалежність судової влади та підривають авторитет правосуддя».

Про це йдеться у рішенні ВРП.

У ньому, серед іншого, суддівський орган називає опубліковані записи НАБУ та реакцію на них українських медіа початком інформаційної кампанії. Окрім цього, у Вищій раді правосуддя закликають бюро утриматися від подібних публікацій та заяв, оскільки вони нібито підривають авторитет суддівської гілки влади та порушують презумпцію невинуватості.

«ВРП вважає, що орган досудового розслідування, оприлюднивши інформацію у такий спосіб, а також записи та уривки розмов, які є обставинами досудового слідства, надав поштовх інформаційній кампанії, яка привертає увагу та формує суспільну думку на підтримку певної позиції, зокрема позиції про те, що злочинне діяння має місце, як доведений факт», — йдеться у рішенні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від Зеленського вимагають ліквідувати скандальний Окружний адмінсуд Києва

Нагадаємо, минулої п’ятниці Національне антикорупційне бюро провело обшуки в Окружному адміністративному суді Києва та опублікувало аудіозаписи розмов нібито голови суду Павла Вовка із заступниками (зокрема, Євгенієм Абловим), іншими суддями та відвідувачами. Обговорюють вони, зокрема, інструменти впливу на контролюючі органи судової влади — Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Також під впливом Вовка, як ідеться в наданих НАБУ матеріалах, є Конституційний суд України, Шостий окружний адміністративний суд. Чоловік використовував ці важелі, зокрема, щоб втілювати «замовлення» політиків та бізнесменів, чи демонструвати можливості ОАСК із впливу на владу. Так, у 2019-му, як ідеться в оприлюднених НАБУ матеріалах, ОАСК розглядав позов про визнання відсутності в парламенті коаліції депутатських фракцій. Це відкривало шлях до розпуску Верховної Ради через суд. Коли ж у ході президентських виборів стали очевидними високі шанси на зміну влади, Павло Вовк та його заступник планували судовим рішенням заборонити широкому колу держслужбовців виїжджати за кордон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Плівки Вовка-3»: голова ОАСК домовлявся з Зеновієм Холоднюком про «блокування» конкурсу на голову Державної судової адміністрації

Також, як засвідчено аудіозаписами НАБУ, Павло Вовк та Євгеній Аблов намагались отримати дані про телефонні з’єднання журналістки «Слідства.Інфо» Євгенії Моторевської, яка готувала матеріал про святкування дня народження Аблова в одному з київських ресторанів.

Більше про зафіксовані НАБУ факти зловживання владою керівництвом ОАСК ідеться в матеріалі «Слідства.Інфо» «За вовчими правилами. Що НАБУ розповіло про Окружний адмінсуд Києва».