Співвласник будівлі «Квіти України» Олексій Пишний кілька років вів бізнес у Росії, який отримував державні гроші з російського бюджету, а також мав два російських паспорти.

Про це йдеться у розслідуванні «Слідства.Інфо»: «Зламані «Квіти України».

Журналісти встановили, що протягом кількох років Олексій Пишний, який через юридичну особу разом з партнером Андрієм Скалозубом є кінцевим власником будівлі «Квіти України», вів бізнес у Росії.

Відповідно до отриманих з російських реєстрів даних, Олексій Анатолійович Пишний донедавна був співвласником щонайменше трьох компаній – «Мост-Кепітал», яка торгувала будівельними матеріалами та лісом; «Індастріал-інвест», яка будувала житлові та нежитлові приміщення. І групи компаній «Возрождение», про яку трохи згодом. Як російському бізнесмену Олексію Пишному також надали номер російського платника податків.

ООО «Группа компаний Возрождение», де Пишний володів суттєвою долею, є досить прибутковою. Протягом кількох років вона активно постачала труби та металопрокат російським держструктурам — Российским железным дорогам (РЖД), Управлению черноморского флота та ін. Загалом Пишному та партнерам вдалося заробити на російському бюджеті майже 180 мільйонів рублів (це десь 65 мільйонів гривень).

У коментарі «Слідству.Інфо» співвласник «Квітів України» категорично заперечив будь-які зв’язки з Росією. «Ми нічого не будували [у Росії, — ред.], не є громадянами і ніколи ними не були», — сказав Олексій Пишний. Він заперечив наявність номеру платника податків у РФ та сказав, що вперше про це чує і вважає, що знайдена журналістами «Слідства.Інфо» інформація може бути помилкою у російських реєстрах.

Глибше дослідження реєстрів та баз даних Росії, з яким «Слідству.Інфо» допомогли російські журналісти-розслідувачі, встановили не лише низку фірм з ідентичними назвами в Україні та Росії, якими володіє Олексій Пишний. Збігається дата народження російського та українського бізнесменів.

Також журналісти отримали дані двох паспортів громадянина Росії, видані Олексію Пишному. Один паспорт видавався у 2014 році у Криму, але згодом був анульований. Другий видали у 2016 році, зараз він теж недійсний, але щонайменше до 2018 року був діючим. Тобто принаймні кілька років російське громадянство у Олексія Пишного було.

Детальніше читайте у текстовій версії розслідування.

Нагадаємо, у липні власник будівлі «Квіти України», що розташована у центральному районі Києва, зруйнував фасад будівлі. Архітектори називають «Квіти України» яскравим прикладом радянського модернізму і вважають, що ця будівля добре передає дух часу, коли була створена. Каскадний фасад збудували спеціально для оранжерей, дослідних баз та вітрин магазину квітів.

Місцеві мешканці взялися захищати будівлю від руйнування. Протягом кількох днів рух «Зберегти Квіти України» став потужним і дієвим інструментом. Майже одразу суд зупинив будь-які будівельні роботи у «Квітах України» на час судового розгляду. А минулого тижня Міністерство культури внесло будівлю «Квітів України» до реєстру державних пам’яток – тепер руйнувати та перебудовувати її заборонено.

Головне фото — з Facebook-сторінки «Зберегти «Квіти України»