У Росії Центральна виборча комісія на 10 вересня призначила так звані вибори на тимчасово окупованих територіях України. Серед кандидатів — російські військові, які брали участь у повномасштабному вторгненні, вбивали й катували людей, а тепер балотуються від партії російського диктатора Путіна «Єдина Росія».

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо» «Треба примусити Україну до миру»: на окупованих територіях військові РФ йдуть у депутати від «Єдиної Росії».

10 вересня 2023-го росіяни планують провести так звані вибори до місцевих рад тимчасово окупованих територій. У партії російського диктатора Владіміра Путіна «Єдина Росія» є не лише місцеві колаборанти чи завезені на окуповані території росіяни, а й російські військові, які брали участь в окупації українських міст і сіл. 

У своїй агітаційній компанії військові РФ вихваляються тим, як захоплювали українські міста й села. Вони вважають це основною перевагою для участі у фейкових виборах. Дехто з кандидатів воював проти України ще з 2014-го.

Один з кандидатів, який хоче влади в окупованому Криму, — 50-річний Алєксандр Столбов.  

Він родом зі Свердловської області. Алєксандр за власним бажанням взяв участь у війні проти України, про що повідомив своїх виборців.

25-річний Марк Воржев — «доброволець» з окупованого Сєвєродонецька, що на Луганщині, вирішив балотуватися на «виборах» від партії «Єдина Росія».

Ще у 2014 році Марк став одним із тих, хто очолив рух «Русская весна», і брав участь у захопленні будівлі СБУ у Луганську.

Тоді купка проросійських сепаратистів захопила місцеве управління Служби безпеки України, винесла звідти всю зброю та записувала відеозвернення з вимогами провести референдум, погрожуючи «відкритим протистоянням». 

У 2022 році Марк долучився до так званої Спеціальної військової операції і за наказом російського диктатора Путіна пішов окуповувати Київ: «Мені довелося взяти до рук зброю з початком «СВО». У складі добровольчого батальйону заходив на Київ… 24 лютого, після — вели бої під Ізюмом».

Артем Баєв — російський військовий, який претендує стати депутатом в окупованому Сєвєродонецьку Луганської області. Він має українське коріння, родом із нині окупованого міста Моспине, що на Донеччині.

Своєю основною задачею Баєв вбачає «примусити Україну до миру».

Військовий РФ планує від партії Путіна захищати права інших окупантів у захопленому Сєвєродонецьку. 

Наступний кандидат від «Єдиної Росії» — В’ячеслав Губін — у своїй передвиборчій візитівці пише, що народився у російському Липецьку. Насправді окупант довгий час жив на Харківщині, де у 2014-му брав участь у спробі створення так званої ХНР — «Харківської народної республіки».

Після невдалої спроби чоловік втік у «ДНР», де взяв до рук зброю і пішов воювати на боці росіян. Тепер військовий РФ балотується від партії російського диктатора Путіна «Єдина Росія» на окупованій Луганщині.

Ще один кандидат — 37-річний Артур Галкін з окупованого ще у 2014-му Антрацита Луганської області. Під час окупації міста почав співпрацювати з росіянами.

Кар’єра Галкіна стрімко пішла вгору — він з простого шахтаря дослужився аж до заступника гендиректора з охорони праці одного з гірничодобувних підприємств окупованого Антрацита.

Галкін добровільно вирішив взяти участь у повномасштабному вторгненні Росії в Україну.

Ці кандидати — не єдині військові, які братимуть участь у псевдовиборах на окупованих територіях.

Для красивої картинки роспропаганди, так звані вибори почнуться на декілька днів раніше. Таким чином Росія прагне для своєї театральної постановки отримати хоч якісь голоси. До 10 вересня окупантам не вдалося примусово роздати українцям нові паспорти, тому вони дозволили голосувати з будь-якими, або навіть з водійськими посвідченнями. 

На жаль, досвід попередніх російських так званих виборів показує, що на окупованих територіях українців чекає голосування під дулом автоматів. 

Читайте також: Ексміністр, священник, продюсер: Росія оприлюднила списки кандидатів на фейкові вибори на території окупованої Запорізької області

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».