Російські  виробники взуття для силових структур «Донобувь», «Фарадей», «Іскож» та «Юнічел» у 2023 році напряму імпортували продукції від європейських компаній на 4,1 мільйона доларів. Серед товарів: шкіра, клей, запчастини для взуттєвих станків та інше. Про це дізналися учні школи «Слідства.Інфо» та OCCRP «Розслідуй як OCCRP: стеж за грошима та викривай воєнні злочини».

Про це повідомляє проєкт Trap Aggressor аналітичного центру StateWatch із посиланням на дані торговельних баз.

Журналісти проєкту Trap Aggressor дослідили зразки російського взуття, яке знайшли на полі бою на деокупованих територіях українськими військовими. Виробниками знайдених берців були компанії: «Фарадей»,«Донобувь», «Іскож» та «Юнічел». Кожна з цих компаній купувала для виготовлення своєї продукції матеріали у європейських фірм.

Взуття російських військових / фото trap.org.ua

За інформацією журналістів, російська компанія «Фарадей» у 2022 році отримала як щонайменше 6 замовлень на взуття від Міністерства внутрішніх справ Росії на загальну суму 50 млн доларів США. Для виконання контрактів російська компанія закупила шкіри та інших товарів у італійської компанії Conceria Cervinia Spa на 1,7 мільйона доларів, німецької компанії Jakob Keck Chemie Gmbh на 300 тисяч доларів та Salamander Sps Gmbh & Co.Kg на 80 тисяч доларів.

Взуття російських військових / фото trap.org.ua

Російський виробник «Донобувь» публічно заявляє про свою співпрацю з Міністерством оборони Росії. У російських новинах за 2022 рік йдеться про те, що вони виконують держзамовлення для російських військових і перейшли на роботу у три зміни.

Але попри публічну позицію, «Донобувь» купує шкіру на 60 тис. доларів у німецької компанії Salamander Sps Gmbh & Co Kg.

Кіровський комбінат штучних шкір «Іскож» системно допомагає російським військовим у війні проти України. Компанія співпрацює з російським волонтерським фондом «Zа Вятку»: у березні 2023 року комбінат поставив 5 км джгутів для аптечок російських військових.

Ця компанія постійно виграє тендери на постачання підошви російським виправним колоніям, а у серпні 2023 року випустив експериментальну партію взуття для російських розвідників і штурмовиків.

Найбільшим європейським постачальником матеріалів для продукції «Іскожа» у 2023 році стала німецька компанія Neuhaus Gmbh, яка поставила російській компанії електрогенератор вартістю 700 тисяч доларів. На сайті компанії зазначено, що основний засновник Neuhaus — росіянин. Також іспанська компанія Celme Sl поставила «Іскожу» станок для виготовлення гумової підошви вартістю 400 тисяч доларів.

Російська компанія «Юнічел» почала виготовляти взуття для військових після запиту на це з боку Росії. Найактивніший європейський партнер компанії — білоруська фірма з офісом в Німеччині Belintertrans Germany, яка за 2023 рік поставила «Юнічелу» креми, гуму тощо різних європейських виробників на 900 тисяч доларів.

На сайті Belintertrans Germany йдеться про те, що це компанія білоруської державної залізниці з офісом в Німеччині, яка пропонує логістичні послуги. Belintertrans Germany відправляли товари в Росію від імені компанії з красномовною назвою Taiga International Trading Srl — італійської компанії російських бізнесменів. На російськомовному сайті «Тайги» вказано, що вони — стратегічні партнери російського «Юнічела».

Країни звідки постачають / фото trap.org.ua

Trap Aggressor звернувся до вказаних компаній з країн ЄС за коментарем, проте відповіді поки не отримав. Щоправда, у травні 2023 року німецька компанія Salamander публічно пообіцяла добровільно перестати торгувати з росіянами.

«Щоб підкреслити чітку та недвозначну позицію Salamander на боці України, попри вищезазначені аргументи, було вирішено негайно припинити постачання двом зацікавленим клієнтам, а також припинити весь інший бізнес у Росії та Білорусі. Непрості сусідні країни також будуть піддані критичному огляду в короткостроковій перспективі. Підхід Salamander жорсткіший і жорсткіший, ніж вимагає поточний список санкцій ЄС», — заявили у компанії. 

Європейський Союз не застосовував повноцінне ембарго на торгівлю з Росією, а лише обмежив її окремими товарами. Шкіра, гума, підошви чи інші елементи виготовлення одягу не потрапляють під заборону — з точки зору міжнародної торгівлі не використовуються для ведення загарбницької війни Росії проти України, а тому можуть спокійно продаватися з Європейського Союзу в Росію.

Окрім цього, російські виробники взуття не потрапили під санкції ЄС попри те, що частина з них опинилась в санкційних списках України. Так, «Донобувь» та «Фарадей» знаходяться під санкціями в Україні з травня 2023 року. Внесення цих компаній під санкції ЄС могло б ускладнити процес торгівлі, хоча і не зупинити його. Адже одразу із внесення виробників під санкції з’являться нові російські компанії, які не будуть юридично пов’язані з виробниками взуття, проте будуть імпортувати з країн ЄС потрібну продукцію та продавати її виробникам. 

Нідерландська адвокатеса Хелен Овер де Лінден, яка системно працює з законодавством у сфері санкцій Європейського Союзу, вважає торгівлю навіть товарами для виробництва взуття, забороненою, тому що так чи інакше, кінцевий споживач — російська армія.

Читайте також: Кіпрські провайдери допомагали російським топменеджерам ховати статки від санкцій — новий витік документів