Правоохоронці підозрюють, що під час реконструкції однієї з вулиць у Вінниці будівельна компанія вкрала 1,8 млн грн. Директору обрали запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Йому загрожує 12 років в’язниці, якщо його вину доведуть. 

У вересні 2021 року Департамент комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради оголосив тендер на реконструкцію вулиці Батозької. Міськрада шукала компанію, яка змогла б реконструювати трамвайні колії, налагодити на вулиці газо-, водо-  та електропостачання тощо. На майбутні роботи виділили майже 179 млн грн.

За можливість отримати підряд змагались ТОВ «ШЛЯХБУД», ТОВ «Шляхбудматеріали» та ТОВ «БУДІВЕЛЬНО-МОНТАЖНА ФІРМА «ЕТАЛОН-БУД». Пропозицію «ШЛЯХБУД» одразу відхилили, бо цю компанію притягав до відповідальності за змову на торгах Антимонопольний комітет України, через що з нею заборонили укладати договори.

Найменшу ціну за свої послуги запропонувала «БУДІВЕЛЬНО-МОНТАЖНА ФІРМА «ЕТАЛОН-БУД» — 176,5 млн грн — і з нею уклали договір.

Будівельні роботи тривали з жовтня 2021-го по грудень 2022-го. Після їх завершення, правоохоронці виявили, що компанія підробила акти виконаних робіт, у яких завищила вартість своїх послуг. 

За версією правоохоронців, директор компанії «БМФ «Еталон-Буд» Богдан Когут уклав договір на постачання 40 сталевих опор з іншою компанією вартістю 95 тис. грн за штуку. Когут під час звітування про виконані роботи завищив вартість опор й інших компонентів і отримав за це 1,8 млн грн. 

15 вересня 2023 року Когуту повідомили про підозру у привласненні організованою групою осіб майна у великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем (стаття 191, частина 5 КК України). У разі доведення вини Богдану Когуту загрожує 12 років в’язниці з конфіскацією майна та забороною обіймати певні посади до трьох років.

20 вересня 2023 року Вінницький міський суд Вінницької області обрав чоловіку запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Згідно з інформацією з аналітичної системи YouControl, «БМФ «Еталон-Буд» з’явилась на ринку у 2018 році. Зараз компанія зареєстрована у Вінниці, але спочатку її зареєстрували у Києві. Заснували компанію Олександр Голубєв та ТОВ «ПРОМИСЛОВІ ТЕХНОЛОГІЇ 20», а зараз її кінцевим бенефіціаром є Микола Надорожний. 

За час своєї роботи компанія заробила на державних тендерах 11,5 млрд грн

Читайте також: На будівництві ДНК-лабораторії, яка ідентифікує закатованих Росією українців, могли вкрасти 4,5 млн грн