Правоохоронці розслідують можливу крадіжку державних грошей під час ремонту дороги у Солом’янському районі Києва. Приватне підприємство «КИЇВШЛЯХБУД», яка займалась цим ремонтом, могла підробити акти виконаних робіт, де завищила вартість асфальтобетонної суміші на 4,6 млн грн.

На початку серпня 2022 року комунальне підприємство «Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Солом’янського району м.Києва» оголосило тендер на ремонти доріг на Чоколівському бульварі в Солом’янському районі Києва. На це виділили з бюджету 19 млн грн.

На торги прийшла лише одна компанія — ПП «КИЇВШЛЯХБУД». Вона запропонувала за свої послуги майже 19 млн грн й з нею уклали договір. Згідно з договором, компанія повинна була виконати усі ремонтні роботи до 1 листопада 2022 року. У результаті компанія виконала роботу й отримала гроші у кінці 2022 року.

Цим договором зацікавились правоохоронці. Вони провели експертизу якості виконаних робіт та виявили, що ПП «КИЇВШЛЯХБУД» завищило вартість асфальтобетонної суміші на 4,6 млн грн.

За версією правоохоронців, директор підприємства Олександр Ращупкін підробив акти приймання виконаних робіт, де завищив вартість асфальтобетонної суміші, а виконувач обов’язків начальника КП «ШЕУ Солом’янського району» Володимир  Федчишин не перевірив ці акти та підписав їх. Правоохоронці вважають, що чоловіки змовились, щоб вкрасти бюджетні кошти.

Олександру Ращупкіну на початку серпня 2023 року повідомили про підозру у заволодінні бюджетними коштами організованою групою й підробці документів. Якщо суд визнає його винним у скоєних злочинах, то йому загрожує 12 років в’язниці, заборона обіймати певні посади протягом трьох років та конфіскація майна.

Володимиру Федчишину також на початку серпня 2023 року повідомили про підозру в службовій недбалості. У разі доведення його вини Федчишину загрожує 5 років в’язниці, позбавлення права займатися певною діяльністю впродовж трьох років та 1 млн грн штрафу.

Згідно з інформацією аналітичної системи YouControl, ПП «КИЇВШЛЯХБУД» заснували у 2009 році в Києві Олексій Бабул. Зараз бізнес контролюють Євген Коновалов та Юрій Шумахер. Шумахер є депутатом Одеської міської ради та представляє фракцію очільника міста Геннадія Труханова «Довіряй справам».

Компанія загалом підписала угод з державними замовниками на 15,7 млрд грн. ПП «КИЇВШЛЯХБУД» досі отримує великі державні підряди. Наприклад, у травні 2023 року комунальна корпорація «Київавтодор» уклала угоду з «КИЇВШЛЯХБУД» на 274 млн грн.

Читайте також: Білорус вкрав 11,6 млн грн на ремонті київського дитячого табору і втік у Молдову, — правоохоронці