Комунальне корпорація «Київавтодор» замовила через тендер 12 автомобілів для літнього і зимового утримання доріг на суму 82,8 мільйонів гривень у фірми, яка фігурує у кількох кримінальних провадженнях.

Договір уклали 27 листопада, повідомляється на порталі держзакупівель ProZorro.

Усі автівки мають бути 2020 року виготовлення, мати бічні дзеркала з електрообігрівом та не менше двох сидячих місць. Для зимового утримання доріг машини мають бути обладнані сніговим відвалом та помаранчевим солерозкидачем, який складається з ємності для протиожеледних матеріалів і розподілювача суміші на дорогах. Швидкість розкидання протиожеледної суміші має регулюватися з допомогою датчика.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 25-річна інспекторка львівського відділення АРМА володіє нерухомістю в Іспанії

Для інших сезонів автівки також мають бути з обох боків обладнані щітками та вакуумними установками для всмоктування сміття з доріг. Ще одна щітка має бути розташована спереду. Також в автівки мають бути резервуари для рідини та зібраного сміття. Вони, а також сама кабіна водія, мають бути саме помаранчевого кольору.

Доставити ці автівки «Київавтодору» мають уже до кінця цього року.

Перемогу здобула компанія «Сучасні вантажівки». Вона працює більше 12 років і зареєтрована в Києві. Володіє нею киянка Ольга Мещаніна через три фірми — «Ріалто», «Коннект» та венчурний фонд «Автек». Усі вони, за даними аналітичної системи YouControl, входять до «Групи компаній родини Мещаніних» — бізнесменів, що працюють, зокрема, у сфері торгівлі автомобілями, нерухомістю та будівництвом.

Також «Сучасні вантажівки» фігурують у кількох кримінальних провадженнях. До прикладу, Нацполіція Сумської області розслідувала можливе зловживання службовим становищем працівниками комунального підприємства «Електроавтотранс». У 2016 році комунальники придбали за 7,7 мільйонів гривень у «Сучасних вантажівок» чотири міських автобуси. При цьому, за версією правоохоронців, тендер на їхню закупівлю навмисно було прописано так, щоб критеріям відповідали лише ті автобуси, які має ця компанія. Зрештою, придбаний транспорт виявився дуже неякісним — як ідеться в ухвалі, автобуси почали ламатися вже за кілька тижнів.

Також компанію розслідували щодо можливого завищення цін. Як вважають дніпропетровські правоохоронці, «Сучасні вантажівки» могли продати комунальникам Дніпровської міськради контейнери для збору сміття дорожче на 4,35 мільйонів гривень. 

Нагадаємо, нещодавно у Національній поліції замовили автомобілів на суму 87,4 мільйонів гривень у компанії «Спец-Ком-Сервіс». Ця фірма регулярно постачає техніку відомствам зі структури Міністерства внутрішніх справ, а також фігурує у низці кримінальних проваджень щодо несплати податків.