Компанію, яка займалася будівництвом ДНК-лабораторію у Харкові підозрюють у розкраданні виділених коштів на будівельні роботи. На думку правоохоронців, ТОВ «БУД СИСТЕМА ПЛЮС» підробило акти виконаних робіт та отримало 4,5 млн грн.

У Харкові є Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» Міністерства юстиції України. Це один з інститутів, який може ідентифікувати людей за допомогою ДНК-тесту, зокрема закатованих та вбитих росіянами.

Цей інститут у жовтні 2021 року оголосив тендер на будівництво ДНК-лабораторії. Для  зведення та повного обладнання лабораторії інститут заклав 19,6 млн грн.

У  тендері взяли участь три компанії — «АЙ-СІ-БІ», «ЛАБКЕЙР МС» і «БУД СИСТЕМА ПЛЮС». Договір уклали з останньою компанією, бо вона запропонувала найнижчу ціну за свої послуги  — 19,5 млн грн.

У 2023 році будівництвом зацікавилися правоохоронці. Вони провели експертизу та виявили, що «БУД СИСТЕМА ПЛЮС» підробила акти виконаних робіт та отримала 4,5 млн грн. Також правоохоронці виявили, що компанія отримала гроші за медичне обладнання, але так його і не встановила. 

Крім цього, директор «БУД СИСТЕМА ПЛЮС» залучив до будівництва компанію ТОВ «ТРАНСБУДСХІД», яку очолює дружина директора, чим порушив умови договору. На час укладання договору директором «БУД СИСТЕМА ПЛЮС» був Анатолій Торяник, а «ТРАНСБУДСХІД» очолювала Яна Яковлєва.

Правоохоронці досліджують обставини ймовірного злочину: суд дав дозволи на вилучення документів компанії та пов’язаних з тендером документів, частинку з яких арештували.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, ТОВ «ТРАНСБУДСХІД» заснувала Яна Яковлєва у 2021 році в Харкові. Ця жінка й далі керує підприємством. Компанія займається гуртовою торгівлею деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням. Компанія «ТРАНСБУДСХІД» жодного разу не брала участь у держзакупівлях.

«БУД СИСТЕМА ПЛЮС» заснував у 2019 році Владислав Лавринюк у Запоріжжі. Зараз компанія зареєстрована у Харкові й нею керує Валерій Дудка, а кінцевою бенефіціаркою компанії є Ольга Кулакова.

Компанія заробила на державних тендерах 20,6 млн грн (з яких 19,6 — це гроші за будівництво ДНК-лабораторії в Інститут судових експертиз ім. Засл. Проф. М. С. Бокаріуса). «БУД СИСТЕМА ПЛЮС» брала участь у тендерах лише у 2021 році.

Читайте також: На Харківщині чоловік, якого підозрюють у викраденні 240 тис. грн, втік у Росію