Навесні 2015 року в Чорнобильській зоні трапилась масштабна пожежа, згоріли 300 гектарів території. Поліція розслідувала випадок понад два з половиною роки – і, зрештою, справу закрили через відсутність складу правопорушення. Правоохоронці не знайшли винних у загорянні лісів у зоні радіоактивного забруднення та не змогли встановити суму завданих пожежею збитків.

Про це «Слідству.Інфо» повідомила Броварська місцева прокуратура у відповіді на запит.

Пожежі у зоні відчуження небезпечні тим, що там досі зберігаються радіоактивні матеріали, які залишилися після аварії на Чорнобильській АЕС, і які можуть розноситися на великі території. Востаннє пожежа у зоні відчуження трапилася у квітні цього року і її гасили впродовж кількох тижнів. Видання Deutsche Welle з посиланням на службу з надзвичайних ситуацій Європейського Союзу повідомляло, що внаслідок цієї пожежі згоріло 12,7 тисяч гектарів площ і полум’я було у півтора кілометрах від саркофага над четвертим енергоблоком ЧАЕС. За інформацією українських надзвичайників, до гасіння залучили більше тисячі людей та понад сотню одиниць техніки. Внаслідок цих пожеж поліція повідомила двом людям про підозри у причетності до підпалів.

П’ять років тому, у квітні 2015 року в Чорнобильській зоні трапилась іще одна масштабна пожежа, на той момент найбільша з 1992 року, зазначало видання BBC з посиланням на експертку з енергетичної політики Національного екоцентру Тетяну Вербицьку. Площа загоряння, за даними медіа, тоді перевищила 300 гектарів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пожежну безпеку в одеському коледжі, який згорів, востаннє перевіряли майже шість років тому

Як повідомили «Слідству.Інфо» у відповіді на журналістський запит, 28 квітня 2015 року слідчі поліції через цю пожежу відкрили кримінальне провадження щодо знищення лісових насаджень у Чорнобильській зоні. Утім, у грудні 2017 року правоохоронці закрили це провадження через відсутність складу правопорушення. Жодній людині про підозру так і не повідомили.

Крім того, слідчі поліції не встановили суму збитків. Правоохоронці пояснюють це тим, що державна установа, яка опікується Чорнобильською зоною, у своєму акті причин пожежі та суму збитків не вказала.

Відповідь на запит.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», у вересні 2017 року в Одесі згорів один із дерев’яних корпусів дитячого табору «Вікторія». Під час пожежі загинуло троє дівчат. Через 10 місяців після трагедії батьки через суд залучили до розслідування пожежі незалежних експертів, зокрема з Незалежного інституту судових експертиз (Україна), а також іноземних фахівців з Міжнародного інституту експертиз (Естонія). Незалежні експерти знайшли на згарищі 39 фрагментів, зовні схожих на рештки людських тіл, зокрема, нижню щелепу. Експерти з’ясували, що рештки належать 8-річній Софії Мазур.