Родичі загиблих внаслідок пожежі в одеському таборі «Вікторія» дітей подали до суду на прокуратуру та поліцію Одещини через неефективне розслідування. У позовній заяві вони вимагають відшкодувати їм моральну та майнову шкоду на загальну суму майже 18,7 мільйона гривень. У разі задоволення позову кошти стягнуть із державного бюджету.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося з позовної заяви від 15 червня поточного року, яка є в нашому розпорядженні і яку днями спрямували до суду.

Нагадаємо, що внаслідок пожежі в одному з дерев’яних корпусів дитячого табору «Вікторія» у вересні 2017 року загинули троє дітей — Софія Мазур, Сніжана Арпентій та Анастасія Кулініч. З того часу, як ідеться в документі, досудове розслідування в цій справі здійснюють слідчі Слідчого управління Головного управління Нацполіції в Одеській області під процесуальним керівництвом прокуратури Одещини.

У позовній заяві батьки та родичі загиблих вказують на неефективність розслідування цієї трагедії. Зокрема, на думку позивачів, слідство досі не встановило офіційної причини виникнення пожежі. «Тобто, вже майже три роки від дня трагедії, а основна обставина, яка впливає на решту розслідування, можливість притягнення до відповідальності винних осіб — відсутня», — ідеться в документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вікторія: трагедія пустоти

Як зазначають у позові, в межах цієї справи 2017 року було проведено дві експертизи, які причини пожежі не виявили. Утім, третя експертиза, ініційована батьком однієї з загиблих дівчат, вказала на причину — залишений без нагляду кип’ятильник. Цю експертизу 2019 року провів Незалежний інститут судових експертиз (НІСЕ) разом із міжнародними експертами. Крім того, експерти знайшли на згарищі рештки кісток — зокрема, частину щелепи, яка належить загиблій Софії Мазур.

Також у позові йдеться, що поліція та прокуратура намагалися перешкодити проведенню експертизи НІСЕ. «Експертам не надавався доступ до матеріалів кримінального провадження, речових доказів, без яких проведення експертизи було неможливим. Доступ було надано лише після окремої ухвали слідчого судді та розголосу ситуації, яка склалася у ЗМІ», — зазначають у позовній заяві.

Крім того, на думку родичів загиблих, після отримання висновків третьої експертизи слідчі та прокурори мали підстави продовжувати досудове розслідування й повідомити про підозри кільком людям, зокрема, службовцям Одеської міської ради. Утім, як ідеться у позові, не зробили цього.

У вересні 2018 року команда «Слідства.Інфо» оприлюднила фільм-розслідування про трагедію в дитячому таборі «Вікторія». Журналісти знайшли докази розкрадання коштів і численних порушень при будівництві табору, вироки за які ніхто наразі не отримав.

Усі посадовці одеської міськради, яких після трагедії відсторонили, повернулися на роботу. Ні до тих, хто реконструював «Вікторію», ні до тих, хто виводив кошти з проекту, ні до тих, хто приймав заклад в експлуатацію офіційне слідство претензій не має.