Звільнений з російського полону прикордонник Анатолій Ткаченко у розмові з журналістами «Слідства.Інфо» розповів, що в неволі українських бранців залучали до виготовлення трун для військових РФ.

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо» «Трун треба було дуже багато. Вони всі їхали у Ростов»: прикордонник з «Азовсталі» про два роки в російському полоні».

Прикордонник Анатолій Ткаченко після боїв за Маріуполь разом з рештою військовослужбовців вийшов із заводу «Азовсталь» у полон. 15 червня 2022 року росіяни відправили його з Оленівки Донецької області на окуповану Луганщину — у виправну колонію №38. Там чоловік перебував до 3 січня 2024 року, поки його не обміняли. 

Анатолій Ткаченко

За словами прикордонника, у колонії бранців залучали до роботи — українські полонені виготовляли труни. 

«Там нас, можна сказати, добровільно залучали до роботи. Хто дуже затятий курець, той міг трохи більше отримати цигарок. Хлопці ходили робити гроби. Привозили (окупанти, — ред.) ящики з-під градів, їх розбирали. І з цього матеріалу ми клепали гроби. Приїжджали вантажні «Урали» й забирали їх для своїх 200-х і везли на Ростов. А гробів треба було дуже багато. Дуже», — розповів звільнений з полону прикордонник Анатолій Ткаченко. 

Захисник каже, що для кожної колонії росіяни ставили ліміт — за тиждень потрібно було виготовити 100 трун.

Також Анатолій розповів журналістам «Слідства.Інфо», що у колонії окупанти досі утримують паралізованих українських захисників. 

Читайте також: У луганській колонії утримують паралізованих українських військових, — звільнений з дворічного полону прикордонник