27 липня у Конгресі США відбувся показ фільму-розслідування журналістів «Слідства.Інфо» про викрадених дівчат «Втеча від росіян». Подію організувало посольство України у США та його очільниця Оксана Маркарова.

Редакцію агенції на показі у Конгресі представляли головна редакторка «Слідства.Інфо» Настя Станко та журналістка Юлія Химерик. На презентації також були присутні обидві врятовані з фактично російського полону дівчини — Марія та Настя.

Головна редакторка «Слідства.Інфо» Настя Станко сказала, що агенція прагне не лише показати історії про злочини Росії, а й знайти тих, хто їх вчиняє. 

«Коли почалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну, ми сконцентрувалися на історіях про російські воєнні злочини. Ми намагаємося показати не просто картинку, історію, а ще й ідентифікувати тих російських військових, які скоїли ці злочини… Ми називаємо їхні імена, адреси, телефонуємо і запитуємо їх, навіщо вони це роблять», — зауважила Настя Станко. 

Послиня України у США Оксана Макарова наголосила, що фільм команди «Слідства.Інфо» про викрадених дівчат «Втеча від росіян» є яскравим свідченням того, чому Україна повинна перемогти. 

«Сьогодні ви побачили документальний фільм, який говорить про те, чому Україна повинна перемогти, перемогти якнайшвидше. Чому нам потрібно більше зброї і підтримки… Журналісти «Слідства.Інфо» не лише розказали вам правду (про викрадення дітей, — ред.), але й врятували життя. Ви також можете бачити дуже відважних Настю й Машу, які поділилися жахливою історією про 11 місяців у російському полоні», — сказала Оксана Макарова.

Відвідуючи США, журналістки агенції також зустрілися з представниками Гельсінської комісії Конгресу США, а також представниками Держдепу та Міністерства юстиції. Під час зустрічей вони розповідали про зібрані «Слідством.Інфо» докази депортації росіянами українських дітей — яким чином та хто саме вчиняє цей злочин. 

Фільм-розслідування «Втеча від росіян» дозволяє глядачам на власні очі побачити, в яких умовах окупанти утримують викрадених українських дітей: гуртожиток без опалення, відсутність повноцінної їжі й можливості вийти в магазин, а також душ — всього кілька разів на тиждень. Окрім цього, росіяни стирали дітям українську ідентичність, а тих, хто не корився, — били, погрожували окупаційною військовою комендатурою й кидали у спеціальну яму для знущань. Фільм був виготовлений за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та OCCRP.

Читайте також: Побиття за патріотизм та примус до російських паспортів: як живуть викрадені окупантами діти Херсона