Скандальний голова Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк допомагав оточенню олігарха Ігоря Коломойського у вирішенні однієї з так званих справ «Приватбанку». 

Це випливає із записів розмов з кабінету голови ОАСК Павла Вовка, які фіксували правоохоронці і потім журналісти отримали від своїх джерел — йдеться у новому матеріалі «Слідства.Інфо».

Як йдеться на плівках, у травні 2019 року до Вовка завітав його колега — заступник голови Господарського суду Києва Вадим Босий. На той час суддя Босий розглядав справу за позовом Ігоря Коломойського до Національного банку України і націоналізованого «Приватбанку». Справа стосувалася кредитних договорів та договорів поруки, які Коломойський намагався визнати недійсними через суд. 

За інформацією Нацбанку, у 2016 році Коломойський, який на той момент ще був співвласником«Привату», уклав з Нацбанком кілька договорів поруки. Мова йшла про 9,2 мільярди гривень. Хоч потім банк націоналізували, але Коломойський, за цими договорами, все одно залишався боржником перед НБУ.

Як випливає з «плівок ОАСК», суддя Босий прийшов до свого колеги Павла Вовка, аби запитати, чи «цікава комусь ця справа». Відтак, голова Окружного адмінсуду вирішив «посприяти» і подзвонив своєму знайомому з оточення Ігоря Коломойського. 

«Скажи, пожалуйста, ты не занимаешься лично, вот такой же, помнишь, болезненный вопрос, очень-очень болезненный? «Бороды» (ймовірно, йдеться про Ігоря Коломойського — ред.) вопрос самый главный», — сказав Вовк своєму співрозмовнику. 

Згідно судового реєстру, позивачем у цій справі є особисто Ігор Коломойський. Судячи з розмови в кабінеті голови ОАСК, суддя Босий вирішив порадитися, яке рішення йому прийняти у цій справі. Тому Павло Вовк переказував її суть своєму співрозмовнику: 

«Ну, фамилия там «Бени», ты понял, а исполнитель Босый, Босый Вадик. Это ж он приехал только что, говорит: «А що мені робити? Всі ходять [як] якісь шлепера, непонятно, что, без конкретики, кому воно цікаво чи не цікаво взагалі?» 

У червні 2020-го суддя Босий повністю задовольнив позов Ігоря Коломойського і визнав договори на 9,2 мільярди гривень недійсними. У Нацбанку «Слідству.Інфо» заявили, що суддя Босий був упередженим при розгляді цієї справи. Відтак, зараз вони намагаються скасувати рішення Босого у судах вищих інстанцій. 

Заступник голови Господарського суду Києва Вадим Босий / Фото з сайту «Судова влада України»

Репортери «Слідства.Інфо» подзвонили Вадиму Босому, однак, після озвучених запитань, суддя сказав, що виникли «проблеми зі зв’язком» і кинув слухавку. На подальші дзвінки він не відповів. На запитання від журналістів у месенджері WhatsApp суддя не відповів, хоч і прочитав їх. 

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський  13 квітня ініціював невідкладну ліквідацію Окружного адмінсуду Києва. «Досить сейфів, набитих мільйонами готівки, у пов’язаних із керівництвом суду осіб або очікування чергових записів скандальних розмов з кабінетів суддів, які думають, що переважують усе в нашій країні», — заявив Зеленський.

Це стало наслідком багаторічних закликів громадськості та численних розслідувань правоохоронців щодо голови та суддів Окружного адмінсуду. 

6 квітня детективи НАБУ затримали брата голови ОАСК Павла Вовка на 100 тисячах доларів хабаря. За ці гроші він обіцяв «вирішити питання» в Окружному адмінсуді Києва, стверджують правоохоронці. При обшуку в нього знайшли сейф, де разом з документами Павла Вовка були мільйони доларів, сотні тисяч євро та сто шекелей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За вовчими правилами. Що НАБУ розповіло про Окружний адмінсуд Києва

У 2019 році детективи Національного антикорупційного бюро оприлюднили записи розмов із кабінету Павла Вовка. Їхня публікація спровокувала скандал у суспільстві. «Плівки НАБУ» продемонстували, що цей суд впливав на роботу інших державних органів та ухвалював політично вмотивовані рішення.

«Слідство.Інфо» отримало нові записи з кабінету голови суду — раніше вони ніколи не публікувалися. З цих розмов журналісти дізналася про зв`язки Павла Вовка з міністром Арсеном Аваковим, заступником Генерального прокурора Романом Говдою, а також про спроби уникнути звільнення й наміри ухвалити те чи інше судове рішення на основі особистих мотивів.

Також, як дізналася наша агенція із записів, голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк у період президентських виборів у 2019 році міг спілкуватися з наближеним на той час до Володимира Зеленського оточенням — зокрема, Андрієм Богданом. Після інавгурації Зеленського у травні минулого року Вовк, імовірно, навідувався до Офісу Президента.