Вища рада правосуддя відправила у почесну відставку суддю Майдану Наталію Чередніченко. Суддя двічі не з’являлася на своє кваліфікаційне оцінювання (внаслідок якого її могли звільнити) під приводом «хвороби» і зуміла швидко подати заяву про відставку. Тепер служителька Феміди протягом року отримає понад мільйон гривень державних виплат.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо» з посиланням на Фундацію DEJURE.

11 січня 2023 року Вища рада правосуддя відправила у почесну відставку суддю Голосіївського районного суду міста Києва Наталію Чередніченко

Суддя Наталія Чередніченко / Фото: ukrinform.ua

Під час Євромайдану суддя призначила цілодобовий домашній арешт для активіста Дмитра Полтавця. Працівники міліції жорстоко побили Дмитра — у нього був струс мозку, забій грудної клітки та множинні крововиливи. У непритомному стані активіста правоохоронці часів Януковича доставили до відділку, де повідомили підозру. Під час засідання 14 лютого 2014 року суддя Чередніченко присудила Полтавцю домашній арешт.

Європейський суд з прав людини констатував, що це рішення є переслідуванням учасника Революції Гідності та результат втілення стратегії влади Януковича щодо придушення протестів.

Також Наталія Чередніченко розглядала справу, де стороною був її рідний брат і задовольнила його позов.

Суддя двічі не з’являлася на своє кваліфікаційне оцінювання під приводом «хвороби» і зуміла швидко подати заяву про відставку.

За інформацією DEJURE, Вища рада правосуддя проігнорувала скаргу на Чередніченко, на підставі якого можна було б звільнити суддю.

«Дуже показовою була позиція доповідачки Оксани Кваші. Вона стверджувала, що вже проходить місяць з того часу, як Чередніченко подала у відставку, а жодна дисциплінарна справа за цей час не була відкрита. Вітаємо пані Квашу з чудовим початком її каденції у ВРП. Саме завдяки такій позицій суддя Чередніченко найближчим часом отримає приблизно 450 тисяч гривень вихідної допомоги (одноразова виплата на завершення кар’єри)», — йдеться у повідомленні.

Окрім разової допомоги від держави у розмірі 450 тисяч гривень, Наталія Чередніченко буде пожиттєво отримувати 60 тисяч гривень щомісячно.

«Це все з коштів держбюджету. Члени ВРП, які голосували за, несуть персональну відповідальність за таку витрату коштів платників податків: Саліхов, Кваша, Бурлаков, Плахтій, Мельник, Котелевець, Усик, Бокова, Бондаренко, Ковбій, Попікова, Сасевич», — зазначає DEJURE.

Суддя може піти у почесну відставку після отримання 15 років суддівського стажу та за відсутності відкритих дисциплінарних скарг, які можуть стати причиною звільнення. У відставці суддя зберігає недоторканність та пожиттєво утримується державою. Розмір цього щомісячного утримування залежить від зарплатні та стажу — чим більше років, тим більший розмір утримування. Ці виплати можуть сягати сотень тисяч гривень на місяць.

Читайте також: Революція Гідності: що сталось з суддями Майдану через 10 років