Вищий антикорупційний суд ухвалив не скасовувати постанову прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Віталія Пономаренка про закриття справи щодо формули «Роттердам+».

Про це журналісти «Слідства.Інфо» дізналися з трансляції судового засідання.

Закриття справи оскаржував ексдепутат і колишній заступник генпрокурора Віктор Чумак. Саме за його заявою і почали 2017 року розслідування щодо запровадження формули «Роттердам+». Зазначимо, що судовий розгляд скарги екснардепа розпочався ще учора, 23 вересня.

За словами Чумака, прокурор САП Пономаренко жодного разу не ознайомлювався з матеріалами щодо цієї справи. «Постанова про закриття не містить мотивів та оцінки всіх доказів, як цього передбачає законодавство. Натомість у документі прокурор оцінював лише висновок експертизи», — додала адвокатка Чумака Марина Гаврилюк.

Скріншот відеотрансляції з зали суду

Що таке «Роттердам+»

«Роттердам+» — це формула, яку в березні 2016-го Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) затвердила для розрахунку вартості вугілля для теплових електростанцій. За офіційною версією, вугілля мали купувати на біржі в Нідерландах і везти з порту Роттердам. У формулу закладали й вартість доставки.

У Нацкомісії пояснювали, що європейське вугілля нібито мало стати альтернативою паливу з окупованих територій. І це допомогло б прив’язати український ринок електроенергії до світових цін, щоб енергопостачальні компанії змогли закуповувати вугілля за кордоном і навчитися обходитися без вугілля з окупованої частини Донбасу.

Про що справа НАБУ

Справу «Роттердам+» НАБУ розслідувало з 2017 року. За версією детективів, через запровадження цієї формули українські громадяни зазнали збитків на майже 19 мільярдів гривень.

За даними детективів, представники компанії ДТЕК, яка належить олігарху Ренату Ахметову, почали тиснути на членів НКРЕКП, щоб ті змінили формулу розрахунку вартості теплової електроенергії й додали до неї вартість транспортування вугілля з порту Роттердаму до України, ще у 2015 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збитки на 19 мільярдів: що відомо про схему «Роттердам+»

Вугілля з Роттердама до України насправді ніхто не возив: за словами детективів, закуповували його переважно в Україні. Та ціну, як на імпортне, поширили на все вугілля — і українці платили її протягом наступних чотирьох років.

Загальну суму збитків оцінюють у майже 40 мільярдів гривень. За першими розрахунками, у 2016-2017 роках збитки від дії формули склали 18,8 мільярда гривень. З них близько 15 мільярдів отримали нібито ініціатори запровадження «Роттердам+».

Хід слідства

У серпні минулого року НАБУ повідомило про підозри шістьом посадовцям, які фігурують у цій справі. Ідеться, зокрема, про ексголову НКРЕКП Дмитра Вовка, її колишнього члена та директора держпідприємства «Оператор ринку» Володимира Євдокімова, а також двох топменеджерів ДТЕК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справа «Роттердам+»: у САП заявили, що Євдокімов щомісячно отримував 100 тис грн від невідомих

Раніше керівник бюро Артем Ситник заявляв, що на слідство в цій справі тисли, намагаючись заблокувати. Також Ситник повідомляв про ймовірний тиск на фахівців, які проводять експертизи в межах провадження.

Також у липні минулого року Антикорупційне бюро провело обшуки в інвестиційній компанії ICU, яку пов’язують із п’ятим президентом України Петром Порошенком. Саме ця компанія 2016 року придбала євробонди ДТЕК. Згодом, після запровадження «Роттердам+», їхня вартість зросла на понад 60%. За версією НАБУ, це дозволило «невстановленим особам» після запровадження формули отримати значні прибутки. Раніше в групі ICU працював ексголова Нацкомісії Дмитро Вовк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Формулу «Роттердам+» написали в офісі ДТЕК, знаючи, що вона необґрунтована, — НАБУ

Також, як нещодавно повідомили детективи НАБУ, співробітники компанії ДТЕК написали формулу «Роттердам+» на своїх комп’ютерах та надіслали її електронною поштою чиновникам із державного енергорегулятора НКРЕКП.

Закриття провадження

Наприкінці серпня стало відомо про закриття кримінального провадження щодо запровадження формули «Роттердам+». Прокурор САП Віталій Пономаренко причиною закриття вказав відсутність складу злочину. У своїй постанові він послався на одну з експертиз, згідно якої суму завданих збитків оцінити неможливо. У НАБУ заявили, що оскаржуватимуть постанову про закриття справи «Роттердам+».