Полтавський апеляційний суд поновив розгляд справи щодо міського голови Харкова Геннадія Кернеса і його охоронців, яких звинувачували у викраденні, побитті і погрозі вбивством двом учасникам Євромайдану.

Про це сьогодні, 31 січня, повідомила прес-служба Офісу Генерального прокурора.

Наразі обвинувальний акт направили на новий судовий розгляд. 

Ідеться про історію шестирічної давності. 25 січня 2014 року в Харкові напали на учасників ходи на підтримку Євромайдану. Того ж дня депутат Харківської облради від “Батьківщини” Іван Варченко заявив про викрадення двох активістів Євромайдану – Олександра Кутяніна та Сергія Ряполова. За його словами, їх викрали “після того, як вони знімали номери автомобілів “друзів Кернеса” біля готелю “Національ”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Учасники штурму Харківської ОДА у 2014 році відбулися іспитовими термінами

Пізніше відділ зі зв’язків із громадськістю ГУ МВС у Харківській області повідомив, що інформація про викрадення активістів Євромайдану не підтвердилася.

Навесні 2015 року прокуратура заявила, що харківського міського голову підозрюють у викраденні людини, катуванні, погрозі вбивством, та передала до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно Кернеса і двох його охоронців. Сам Геннадій Кернес заявляв, що кримінальне провадження проти нього є сфабрикованим.

Згодом розгляд так званої справи Кернеса перенесли з Дзержинського райсуду Харкова до Київського райсуду Полтави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ «Темна справа» Гриняка: як генерал Нацгвардії координував розгін майданівців

У серпні 2018 року Київський райсуд Полтави закрив справу щодо харківського міського голови Геннадія Кернеса і його охоронців щодо катування людей. На початку липня суд у справі Кернеса та його охоронців переносив дебати, бо жоден із 19 заявлених прокурорів не міг приїхати до суду. Як повідомляв тодішній генпрокурор Юрій Луценко, прокурори не з’явилися на суд через те, що начебто захворіли.