Офіс Генерального прокурора відмовив у відкритті кримінального провадження щодо неособистого голосування народним депутатом з Івано-Франківської області Андрієм Іванчуком.

Про це повідомляє громадський рух «Чесно».

Активісти отримали відповідь за підписом генпрокурорки. У листі-відповіді Венедіктова стверджує, що підстав для відкриття кримінального провадження за заявою «Чесно» немає, оскільки нібито не було дотримано вимог Регламенту Верховної Ради «щодо порядку направлення заяви».

Зазначимо, 5 листопада Андрій Іванчук проголосував замість іншого депутата, чим порушив українське законодавство. Порушення статті Кримінального кодексу щодо неособистого голосування народним депутатом передбачає штраф від 51 до 85 тисяч гривень та позбавлення депутатського мандату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Верховній Раді нового скликання виявили 15 «кнопкодавів»

Андрій Іванчук став народним депутатом, здобувши перемогу на мажоритарному окрузі в Івано-Франківської області. В парламент дев’ятого скликання він прийшов як самовисуванець, зараз же є членом депутатської групи «Довіра». У восьмому скликанні він також потрапив до парламенту в складі партії «Народний Фронт», а у сьомому — від «Батьківщини».

Зазначимо, за інформацією «Чесно», депутатську групу «Довіра» медіа розцінюють як об’єднання нардепів, наближене до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, а «Українська правда» писала про дружні стосунки очільника МВС та Іванчука.

Упродовж місяця Офіс Генпрокурора ніяк не реагував на зафіксований факт кнопкодавства Іванчука. Хоча у випадку неособистого голосування іншого нардепа — Владіслава Поляка — для початку розслідування достатньо було лише повідомлення в медіа.

Нагадаємо, на початку 2020 року набрав чинності закон, який передбачає кримінальну відповідальність за кнопкодавство у парламенті. Якщо суд визнає вину народного обранця, за неособисте голосування йому загрожує штраф у розмірі 51-85 тисяч гривень. Розслідуванням таких справ займається ДБР, але внести дані до Реєстру досудових розслідувань, тобто розпочати слідсво щодо народного депутата може лише Генпрокурорка. Також, при доведенні вини народного депутата, він втрачає свій мандат.

Наразі відкрите лише одне кримінальне провадження щодо неособистого голосування нардепа, вже згаданого Владіслава Поляка. У лютому цього року під час ухвалення закону про ринок землі він кілька разів проголосував замість свого колеги.