Болгарський суд ухвалив рішення про екстрадицію підозрюваного в організації злочину проти херсонської активістки Катерини Гандзюк — Олексія Левіна. 

Про це у коментарі “Слідству.Інфо” повідомив заступник генерального прокурора Віктор Трепак. 

Це було рішення апеляційного суду, оскільки раніше Левін подав оскарження на ухвалу про екстрадицію.

“Він подав апеляцію на рішення суду першої інстанції про екстрадицію в Україну. Апеляція йому відмовила”, — зазначив Трепак. За його словами, від сьогодні рішення вступило в законну силу. Віктор Трепак також зазначив, що сам процес екстрадиції може тривати кілька тижнів. 

Раніше “Слідство.Інфо” повідомляло, що Олексія Левіна затримали 24 січня у Болгарії працівники місцевих правоохоронних органів спільно зі співробітниками Офісу Генерального прокурора та Служби безпеки України. До цього часу вирішувалося питання про його екстрадицію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Гандзюк: Системне вбивство

Левіну оголосили підозру в організації вбивства активістки Катерини Гандзюк взимку 2019 року. Та згодом у квітні Генпрокуратура змінила статтю. За версією офіційного слідства, він разом із головою Херсонської облради Владиславом Мангером організував замовлення нанесення тяжких тілесних Гандзюк, що спричинило смерть.

З грудня 2018 року Олексій Левін перебуває в розшуку.  У липні 2019 року стало відомо, що ГПУ зупинила слідство щодо Мангера і Левіна через те, що останній переховується від слідства. Він залишив Україну в серпні 2018 року, через два тижні після нападу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справа Гандзюк: Павловському оголосили підозру, на Херсонщині до 30 обшуків

“Слідству.Інфо” вдалося двічі отримати його свідчення. Першу розмову з ним оприлюднили у фільмі “Гандзюк: Системне вбивство”. Також протягом тривалого часу журналісти намагалися домовитися про зустріч з Олексієм Левіним – щоб записати повноцінне інтерв’ю. “Слідство.Інфо” направило йому список питань стосовно планування нападу на Катерину Гандзюк та його ймовірної ролі у цьому.

Левін не вийшов на зв’язок, але надіслав аудіозапис зі своїми відповідями. Аудіо його відповідей можна прослухати у блозі “Таємниці Слідства”. У тексті подаємо розширену версію свідчень Левіна.