Журналісти агенції “Слідство.Інфо” Євгенія Моторевська та Дмитро Реплянчук презентували фільм про корупцію правоохоронців і суддів — “Король контрабанди”.

Подія відбулася 27 лютого на “Одеській кіностудії”.

На презентацію стрічки завітало 65 людей. Серед тих, хто відвідав захід, були, зокрема, місцеві громадські активісти та журналісти. Серед проблем, які найбільше турбували аудиторію, були озвучені питання про те, як вирішити проблему з контрабандою і чи можливо когось за це покарати.

“Цей фільм не стільки про людину, скільки про систему. Коли людина, яка має великі гроші, фактично, може перекуповувати у держави посадовців”, — зазначила продюсерка фільму Євгенія Моторевська під час показу в Одесі.

Прем’єрний показ “Короля контрабанди” відбувся напередодні, 26 лютого, в Києві у “Домі кіно”. Під час нього була присутня, зокрема, тодішня керівниця Державного бюро розслідувань (а нині — генеральна прокурорка) Ірина Венедіктова. Тоді під час свого виступу вона заявила, що у відомстві візьмуть до уваги те, що опублікувало у своєму матеріалі “Слідство.Інфо”.

У фільмі-розслідуванні “Король контрабанди” журналісти оприлюднили факти, які вказують на те, що відомий одеський бізнесмен Вадим Альперін міг системно підкуповувати суддів та правоохоронців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Чорна бухгалтерія “короля контрабанди”

У розпорядженні редакції, зокрема, опинилася “чорна бухгалтерія” та листування з телефону та електронної пошти Альперіна. З них випливає, що бізнесмен міг платити хабарі за переслідування конкурентів та правоохоронців, які вели розслідування щодо підконтрольних йому компаній.

У фільмі журналісти довели зв’язок Альперіна із кількома посадовцями в прокуратурі та поліції, а також — одеськими суддями.

Постать мільярдера є доволі відомою. Президент Зеленський називав Альперіна “хрещеним батьком української контрабанди” і обіцяв винагороду тому, хто допоможе його розшукати.

Наприкінці минулого року детективи Національного антикорупційного бюро, які протягом кількох років вели розслідування щодо нього, затримали Вадима Альперіна. За даними слідства, він є очільником злочинної організації, яка незаконно завозила товари в Україну. Через схеми Альперіна, за твердженням НАБУ, держава втратила майже 78 мільйонів гривень. Суд, який обирав бізнесмену запобіжний захід, призначив заставу в 70 мільйонів гривень, яку він сплатив і вийшов із СІЗО. Тож нині бізнесмен на свободі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ За журналістами “Слідства.Інфо” стежили під час роботи над фільмом “Король контрабанди”

Вадима Альперіна вже арештовували раніше. Два роки тому його підозрювали в спробі дати співробітнику НАБУ 800 тисяч доларів хабаря. Утім, тоді фігурант розслідування так само вийшов на волю під заставу.