Росія з 8 по 10 вересня проводила на тимчасово окупованих територіях України так звані вибори. Журналісти зі «Слідства.Інфо» розповідали, що у депутати балотуються російські військові, які брали участь у нападі на Україну. Одному з них вдалося обратись у Криму.

Депутатом у тимчасово окупованому Криму став російський військовий Алєксандр Столбов. Цей чоловік родом із Свердловської області. Він за власним бажанням взяв участь у війні проти України, на чому акцентував у своїй політичній агітації.

«Я — учасник «СВО», у лютому 2022-го один із перших підтримав рішення президента РФ Владіміра Путіна про проведення «спецоперації» у зв’язку із ситуацією на Донбасі… Своїх не кидаємо!», — каже Столбов.

Судячи з інформації на офіційному сайті «Єдиної Росії», він набрав 1185 голосів та отримав дупутатський мандат.

Скриншот сайту партії «Єдина Росія»

Також бажання стати депутатами проявили російські військові Марк Ворожев, Артур Галкін та Артем Баєв. Усі вони хотіли влади в так званій «ЛНР» й акцентували у передвиборчій програмі на своїй участі у війні проти України.

«Хочу на законодавчому рівні займатися підтримкою тих…, хто не шкодуючи життя і здоров’я знищує фашистів, які зомбовані американськими кураторами і хочуть забрати у нас наші землі, мову та культуру», — пояснював свою мотивацію стати депутатом Баєв.

Жодному з трійки не вдалося потрапити у список переможців на так званих виборах.

Російська влада звітувала про підозріло високу явку на виборчих дільницях попри те, що «вибори» проходили у надзвичайних умовах – деякі дільниці атакували дронами.

«У Херсонській області партія («Єдина Росія», — ред.) поки що набирає 72,93% голосів, у Запорізькій області – 83,96%, у ЛНР – 75,08%, у ДНР – 78,61%», – йдеться на сайті російського ЦВК.

Ці «вибори» Росія організувала, щоб набрати депутатів до місцевих рад на тимчасово окупованих територіях. Для того, аби хоч якось «намалювати явку» росіяни дозволили голосувати і з українськими паспортами і з водійськими посвідченнями.

Так звані вибори на тимчасово окупованих територіях України засудили в ООН та ЄС.

«ЄС високо цінує мужність мешканців України, які виступили проти фіктивного голосування та продовжують опиратися російській окупації», — заявив Жозеп Боррель, представник ЄС. Він нагадав про умови, в яких відбувалися “вибори”: залякування, репресії, депортації, у тому числі дітей.

А українська влада вважає українців, яких змушували голосувати, жертвами, а не зрадниками. Кримінальну відповідальність можуть понести тільки ті, хто допомагав організовувати процес псевдовиборів. Такі дії підпадають під 111 статтю Кримінального кодексу України (колаборанство), яка передбачає покарання до 15 років в’язниці.

Читайте також: Харківський колаборант, який хотів створити «ХНР», балотується від Путінської партії на окупованій Луганщині