У Росії Центральна виборча комісія на 10 вересня призначила так звані вибори на тимчасово окупованих територіях України. Серед кандидатів — російський військовий, який брав участь у спробі створити на Харківщині так звану Харківську народну республіку. Після невдалої спроби чоловік втік у «ДНР», де взяв до рук зброю і пішов воювати на боці росіян. Тепер військовий РФ балотується від партії російського диктатора Путіна «Єдина Росія» на окупованій Луганщині.

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо» «Треба примусити Україну до миру»: на окупованих територіях військові РФ йдуть у депутати від «Єдиної Росії».

10 вересня 2023-го росіяни планують провести так звані вибори до місцевих рад тимчасово окупованих територій. У партії російського диктатора Владіміра Путіна «Єдина Росія» є не лише місцеві колаборанти чи завезені на окуповані території росіяни, а й російські військові, які брали участь в окупації українських міст і сіл. 

Журналісти «Слідства.Інфо» знайшли серед кандидатів, які балотуються від партії «Єдина Росія» на окупованих українських територіях, російського військового В’ячеслава Губіна

У своїй передвиборчій візитівці Губін пише, що народився у російському Липецьку. Насправді окупант довгий час жив на Харківщині, де у 2014-му брав участь у спробі створення так званої ХНР — «Харківської народної республіки».

 

«Проєкт Україна — злочинний проєкт, створений наприкінці XIX століття за наказом австро-угорського генштабу з однією-єдиною метою — розколоти єдиний народ. Цей проєкт сьогодні закривається і відкривається новий, чистий проєкт. Ми повертаємось до наших джерел… Так, Малоросія як держава буде суверенною та незалежною», — каже Губін.

Його дружина — Лілія Губіна — харків’янка. Однак навіть вона не спонукала чоловіка більше полюбити Україну. Російські бомби від початку повномасштабної війни ледь не щоденно летять на її рідний Харків. 

Скрін сторінки дружини окупанта

В одному з російських інтерв’ю Губіна називають «Батею Харківським». Після невдалої спроби захопити владу в Харкові, він втік воювати до «ДНР». 

«До початку війни він був шкільним учителем історії. Потім створював харківське підпілля. А потім довгі дев’ять років воював, пройшовши шлях від пересічного бійця ополчення до підполковника російської армії, начальника штабу одного з полків», — пишуть пропагандисти про окупанта. 

У подружжя є двоє дітей — донька та син. Син — Святослав Губін — теж  пішов воювати проти України ще у 2014-му.

Святослав Губін

Під час війни за псевдореспубліки ДНР і ЛНР Губін-молодший потрапив у полон до української армії, його обміняли у 2017-му.

Тепер В’ячеслав Губін до офіцерського звання й зброї хоче отримати ще й депутатський мандат, аби на повну насолодитися владою в окупованому українському місті. 

Для красивої картинки роспропаганди, так звані вибори почнуться на декілька днів раніше. Таким чином Росія прагне для своєї театральної постановки отримати хоч якісь голоси. До 10 вересня окупантам не вдалося примусово роздати українцям нові паспорти, тому вони дозволили голосувати з будь-якими, або навіть з водійськими посвідченнями. 

На жаль, досвід попередніх російських так званих виборів показує, що на окупованих територіях українців чекає голосування під дулом автоматів. 

Читайте також: Ексміністр, священник, продюсер: Росія оприлюднила списки кандидатів на фейкові вибори на території окупованої Запорізької області

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».