Європейські корпорації, зокрема французька компанія Framatome та її німецький партнер Siemens Energy, мають контракти на сотні мільйонів євро на експорт своїх передових технологій та досвіду на російські атомні електростанції та закордонні ядерні проєкти «Росатому». Представники Greenpiece побоюються, що частина технологій може бути спрямована на воєнні об’єкти РФ, зокрема атомні підводні човни. 

Про це йдеться у дослідженні німецької та французької організацій Greenpiece. 

Дослідники підозрюють, що «Росатом» може використовувати отримані європейські технології не в цивільних цілях, а для воєнної ядерної програми. Мова йде про автоматизовані системи керування технологічними процесами (АСК ТП) на АЕС, які відіграють роль «мозку» і «центральної нервової системи» атомної електростанції. 

Експерт з ядерних технологій Greenpeace Шон Барні каже журналістам «Слідства.Інфо», що експортовані Framatorn та Siemens Energy до РФ технології згідно з ліцензією мають передаватися фінальному користувачу. 

«Останні роки фінальним користувачем таких технологій була розташована у Москві компанія «РАСУ» (Акціонерне товариство «Росатом Автоматизовані системи управління», яке відповідає у РФ за координування галузевих організацій та входить у «Росатом», — ред.). Ця інституція була постачальником інструментальних контролюючих систем для російських радянських субмарин», — пояснює Шон Барні. 

Оскільки європейські технології однаково ефективні в цивільних та воєнних цілях, а до діяльності «Росатому» входить зокрема й воєнна ядерна програма РФ, дослідники побоюються, що частина технологій може бути спрямована на воєнні об’єкти. 

Особливо це стосується проєктування, встановлення та обслуговування ядерних реакторів «Росатому» в рамках російської програми підводних човнів з балістичними ракетами. Для успішної роботи підводних човнів з ядерною зброєю вони потребують європейські технології АСК ТП, які виробляє Framatorn та Siemens Energy. 

«Я не впевнений, що якщо ви експортуєте АСК ТП в російську ядерну індустрію, то ви маєте контроль над цими технологіями. Я не вірю, що там є хоч якийсь контроль. Ви не можете покластися на слова «Росатому», що вони не будуть використовувати це у воєнних програмах», — каже Шон Барні. 

Нагадаємо, що з весни 2022 року «Росатом» бере участь у захопленні найбільшої в Європі атомної електростанції ЗАЕС та підтримує бойовий стан арсеналу ядерних ракет, якими Росія погрожує світу. Попри це, Євросоюз досі не наклав санкції на Росатом. 

Після проведеного дослідження, Greenpece наголошує на необхідності впровадити санкції проти «Росатому». 

Читайте також: Що відбувається в Енергодарі та на ЗАЕС: свідчення працівників, ідентифікація окупантів