Реконструкцією готелю Міністерства внутрішніх справ займеться компанія, яка фігурує в розслідуванні поліції щодо розтрати бюджетних грошей. МВС має намір заплатити їй понад 37 млн грн.

Про намір укласти договір із цією фірмою «Слідство.Інфо» довідалося з порталу публічних закупівель Prozorro.

Ідеться про компанію «БК КБР». 5 червня Центр обслуговування підрозділів МВС опублікував повідомлення про намір укласти з цією фірмою договір.

Раніше «Слідство.Інфо» вже розповідало про цю будівлю. Вона знаходиться у центрі Києва, на вулиці Шовковичній. За даними Google-карт, до Офісу Президента від неї — 650 метрів, до основного приміщення МВС на вулиці Богомольця — 550 метрів. Поряд знаходяться бізнес-центри Horizon та «Парус», торговий центр Gulliver та Палац спорту. Реконструкція передбачає загальнобудівельні роботи, монтаж водопроводу й опалення, вентиляційної та протипожежної систем, встановлення електричного обладнання та освітлення, а також встановлення ліфтів та придбання меблів. Згідно з тендерною документацію, ці роботи підрядник повинен завершити протягом року — до кінця червня 2021-го.

Упродовж кількох десятиліть будівлю на Шовковичній використовували як готель, опікувалось нею держпідприємство в структурі МВС. Утім, у 2018 році почали ліквідацію цього підприємства. Наразі, як ми з’ясували, контактні номери телефонів готелю не обслуговуються. Як ідеться в тендерній документації до цієї закупівлі, будівлю планують використовувати для тимчасового проживання, а також для роботи підрозділів МВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ розслідує державну зраду та розкрадання коштів на підприємстві МВС

Як довідалося «Слідство.Інфо», «БК КБР» фігурує в кримінальному провадженні про розтрату бюджетних коштів під час ремонту бібліотеки в Києві. Цю справу із січня 2018 року розслідували слідчі Дніпровського управління поліції Головного управління Нацполіції Києва. Про це ми дізналися з ухвали Дніпровського районного суду Києва від 25 липня 2018 року.

За даними слідства, фірма проводила роботи після того, як акти виконаних робіт вже були підписані. Правоохоронці доводять, що обсяги й вартість виконаних робіт могли бути завищені на 74 тисячі гривень.

Раніше журналісти зафіксували завищення цін компанією «БК КБР» під час реконструкції хірургічного корпусу в Києві за 115 мільйонів гривень. За даними видання «Наші гроші», фірма завищила вартість окремих будівельних матеріалів. Зокрема, удвічі — на мансардні вікна, що могло збільшити їхню вартість на понад три мільйони гривень. Також журналісти виявили ймовірні завищення в ціні бетонної суміші та цементного розчину.

Фірма «БК КБР» створена у 2016 році. З 2017 року вона отримала державних підрядів на майже 415 мільйонів гривень. Як ми розповідали, у листопаді минулого року територіальне управління Державного бюро розслідувань в Києві замовило цій компанії ремонт будівлі за 77,5 мільйонів гривень.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», у Національної поліції створено «Департамент захисту інтересів суспільства і держави» (ДЗІСД), положення про який правоохоронці не розкривають. Утім, нам вдалося отримати в розпорядження копії документів. Експерт переконує, що департамент за своїми функціями частково дублює підрозділ Служби безпеки України (СБУ), який відповідає за захист національної державності. Водночас у поліції запевняють, що це не так.