Проросійські чиновники з Болгарії намагалися поставити в Україну зіпсовану зброю через посередників у Румунії. Боєприпаси, які намагалася поставити в Україну, були виготовлені ще у 80-х роках у СРСР та виявилися дефектними. Причетні до цього урядовці Болгарії могли отримати «відкати» від 5 до 15 мільйонів доларів.

Це виявили журналісти партнерських центрів OCCRP «Биволъ» (Болгарія) та Fundacja Reporterów (Польща). У їхньому розпорядженні опинилися документи угоди болгарської компанії Alguns і румунської держкорпорації CN RomArm S.A про реекспорт в Україну ракет виробництва 80-х років. Ці ракети болгарська сторона закуповувала у Білорусі з 2015 по 2020 рік.

Згідно з документами, на початку травня Alguns повинна була поставити 122-міліметрові снаряди для реактивної системи залпового вогню БМ-21 «Град», 122-міліметрові снаряди для полкової самохідної гаубиці Д-30 «Гвоздика», 152-міліметрові снаряди для дивізійної самохідної гаубиці Д-20 «Акація», а також 130-міліметрові артилерійські снаряди.

Українська та румунська сторони залишилися незадоволені станом ракет, багато з яких були деформованими чи іржавими. Через це компанія-отримувач відправила їх назад. 

Снаряди з поставки Alguns / Фото: «Біволъ»

Джерела журналістів у болгарській контррозвідці — Держагентстві нацбезпеки (ДАНС) — повідомляють, що відомство проводить розслідування за фактом незаконного збагачення та підробки експортної документації: за їхньою версією, урядовці Болгарії за постачання «Градів» отримували «відкати» у розмірі від 5 до 15 мільйонів доларів.

До виявлених зловживань може бути причетна колишня віце-прем’єрка та міністерка економіки та індустрії Корнелія Нінова, яка очолює проросійську Болгарську соціалістичну партію (БСП) та офіційно заперечує відправку «жодного патрона Україні».

При цьому саме Нінова донедавна обіймала посаду голови Міжвідомчої комісії з контролю за експортом озброєнь при Міністерстві економіки та індустрії Болгарії. Без згоди цієї комісії жодна болгарська компанія не може експортувати зброю.

Екс-віце-прем’єрка Корнелія Нінова звільнила раду директорів заводу, на якому відмовилися ремонтувати ракети. Нінова так само звільнила всю раду директорів держкомпанії «Вазовські машинобудівні заводи» (ВМЗ), які відмовились робити переатестацію зіпсованих боєприпасів. 

Відомий добрими стосунками з президентом Росії Путіним, президент Болгарії Румен Радєв закликав міністрів «не допустити втягування Болгарії у війну». 2 серпня Радєв розпустив парламент і призначив тимчасовий уряд, який складається з його радників.

У Болгарії з травня 2022 року діє заборона на постачання зброї в Україну, запроваджена парламентом.