У серпні 2022 року в Ірані проходили російські змагання операторів військових дронів «Соколиная охота». За місяць до старту цих ігрищ делегація РФ відвідувала авіабазу з «Шахедами».

«Наші гроші. Львів» виявили, що влітку під прикриттям армійських змагань іранські спеціалісти могли тренувати росіян, як користуватися «Шахедами».

Журналісти також ідентифікували чотирьох військових РФ, які відвідували Іран і навчалися там керувати дронами-камікадзе. Про це йдеться у спільному відеоматеріалі «Слідства.Інфо» та «Наших грошей. Львів».

Протягом усієї осені та зими Росія тероризує українців запусками дронів-камікадзе «Шахед» іранського виробництва. Вони спричиняють постійні відключення світла, руйнування та вбивства мирних мешканців. Хоча українська ППО збиває більшість таких дронів, частина з них все ж влучає в критичні обʼєкти інфраструктури.

Російська Федерація щороку проводить армійські ігри для представників різних родів військ, за рахунок яких намагається підвищити авторитет армії та показати підтримку світу, залучаючи країни-партнери як-от Венесуелу, Зімбабве, Білорусь чи Вірменію.

У рамках ігор проходять змагання операторів військових дронів «Соколиная охота». У серпні цього року ігрища відбувалися в Ірані, якраз перед початком масованих атак дронів-камікадзе на Україну. 

Скріни новин з іранського fardanews.com та сайту міноборони РФ про змагання

Змагання проходили на летовищі поблизу міста Кашан, у передмісті якого дислокується надсекретна авіабаза, яку викрили торік.

Міністр оборони Ізраїлю назвав цю базу серцем іранської безпілотної авіації. Він заявив, що тут готують іноземних терористів з Ємену, Сирії, Лівану та Іраку. За його словами, саме звідси Іран поширює «дроновий тероризм» регіоном.

Іранці мовчать про те, де і за яких умов навчали військових РФ запускати «Шахеди». Однак база поблизу Кашана — ідеальне місце для тренувань російської команди операторів дронів-камікадзе.

Як виявили журналісти, за місяць до старту «Соколиной охоты» російська делегація щонайменше двічі відвідувала кашанську базу, де іранці демонстрували їй «Шахеди». Це підтверджують супутникові знімки, оприлюднені американцями. 

Авіабаза у Кашані під час візиту російської делегації

«Наша інформація свідчить про те, що Іран готується терміново доставити Росії сотні літальних апаратів, включаючи ударні безпілотники», — зазначає радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван у липні 2022 року.

Пізніше американці повідомили, що першу партію безпілотників-камікадзе «Шахед» Іран поставив Росії 19 серпня, якраз під час «Соколиной охоты».

Згідно з останньою інформацією Росія отримала від іранської сторони близько 1700 дронів-камікадзе, якими росіяни нищать українську критичну інфраструктуру. Спочатку іранці заперечували продаж безпілотників, але наразі визнають це.

Журналісти ідентифікували чотирьох російських військових, які їздили до Ірану на змагання і можуть бути причетними до запуску дронів по критичній інфраструктурі України: капітана ВПС РФ Андрєя Стєпового, лейтенанта ВПС РФ Євгєнія Глухова, Сєргєя Созінова і Глєба Півкіна. Усі росіяни є військовослужбовцями 924-го Державного центру безпілотної авіації міноборони РФ. З деякими з них журналістам вдалося поспілкуватися телефоном.

Повний текст розслідування читайте на сайті наших партнерів «Наші гроші. Львів»: Оператори Shahed: російсько-іранська казка про «Соколиную охоту»