«Партія регіонів», попри поразку в результаті Революції Гідності, досі існує й подає фінансові звіти. В останньому з них відображено понад 700 місцевих осередків та 11 мільйонів гривень боргу. Частина осередків, які вказує партія, перебувають у стані припинення або на тимчасово окупованих територіях. Стосовно половини інформації взагалі немає.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося зі звіту партії за другий квартал 2020 року, який вона подала до Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

Щодо половини зі згаданих осередків партії, як ідеться в документі, інформації немає. Понад 200 місцевих організацій перебувають у стані ліквідації. Ще майже сотня залишилася на тимчасово окупованих територіях України.

Також у свіжому звіті «Партії регіонів» відображено борг у сумі 11,3 мільйона гривень, в основному за оренду нерухомості, який вона декларує вже кілька років. Раніше ми розповідали, що 10,2 мільйона гривень з цієї суми регіонали заборгували фірмі «П.М.А.», яка належить запорізькому бізнесмену. Також компанія «Антара», яка належить колишньому нардепу-регіоналу Григорію Смітюху, надала послуги партії на один мільйон гривень. Регіонали їх досі не оплатили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Фінансування «Слуги народу»: понад 30 мільйонів від фігурантів кримінальних проваджень

У засновниках «Партії регіонів» — ексспікер Верховної Ради Володимир Рибак. А також нардеп другого, четвертого та п’ятого скликань — Володимир Пєхота та дружина ексрегіонала Геннадія Самофалова — Ольга Самофалова.

З липня 2016 року керівником центрального осередку «Партії Регіонів» значиться Ігор Чичасов. У час попереднього парламентського скликання він працював на платній основі помічником народного обранця з «Опозиційного блоку» Олексія Білого. До цього, з 2010 року по березень 2016-го керівником «Партії регіонів» був експрем’єрміністр Микола Азаров. Потім кілька місяців цю посаду обіймав Борис Колесніков, який зараз керує партією «Опозиційний блок».

На сайті НАЗК політичні партії публікують свої фінансові звіти щоквартально. Більшість з них демонструють відсутність майна і грошей. А є й такі партії, які з року в рік тягнуть за собою борги. Так, «Партія регіонів» уже давно не веде активної політичної роботи. Однак формально досі існує і звітує до НАЗК.

Як повідомляли медіа, у вересні 2017 року Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження щодо заборони діяльності «Партії регіонів». Утім, у квітні 2018-го суд закрив це провадження, оскільки громадська організація, яка його ініціювала, відкликала заяву.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», у НАЗК перевірили звіт фінансової партії партії «Блок Кернеса – Успішний Харків» за початок 2020 року й виявили, що політсилу фінансувала людина, яка не мала жодного офіційного доходу, а ще троє донорів нібито віддали майже весь свій дохід за 2019 рік на користь іменної партії мера Харкова.