“Партія регіонів” і наближена до неї політична сила “Опозиційний блок” задекларували борги в понад 20 мільйонів гривень. 

Про це “Слідство.Інфо” довідалося із звітів партій, які вони нещодавно оприлюднили на сайті Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК).

На сайті НАЗК політичні партії публікують свої фінансові звіти щоквартально. Більшість з них демонструють відсутність майна і грошей. А є й такі партії, які з року в рік тягнуть за собою борги. Так, “Партія регіонів” уже давно не веде активної політичної роботи. Однак формально досі існує і звітує до НАЗК. Уже кілька років вона декларує свою 11-мільйонну заборгованість. Постійно в боргу і близький до “Партії регіонів” “Опозиційний блок”. На сьогодні в них разом набігло понад 20 мільйонів гривень заборгованості. 

Юрист Володимир Місечко зазначає, що борги партії не мають особливого статусу, і їх потрібно стягнути в судовому порядку, як і всі інші. “Тут питання бухгалтерського обліку, яким чином закрити цей борг, треба ж якось підписати акти. Але якщо відсутні кошти, то в партії є посадові особи, голова партії, наприклад, і вони можуть відповідати в рамках кримінального провадження, бо це може бути розцінено як шахрайські дії”, розповів юрист. Однак “Слідство.Інфо” у судовому реєстрі не знайшло позовів до партій щодо заборгованостей. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Бізнес, який давав мільйони партії “Слуга народу”, заперечує це

У засновниках “Партії регіонів”   ексспікер Верховної Ради Володимир Рибак. А також нардеп другого, четвертого та п’ятого скликань Володимир Пєхота та дружина ексрегіонала Геннадія Самофалова Ольга Самофалова.  

З липня 2016 року керівником центрального осередку “Партії Регіонів” значиться Ігор Чичасов. У час попереднього парламентського скликання він працював на платній основі помічником народного обранця з “Опозиційного блоку” Олексія Білого. До цього, з 2010 року по березень 2016 року керівником “Партії регіонів” був експрем’єрміністр Микола Азаров. Потім кілька місяців цю посаду обіймав Борис Колесніков, який зараз керує партією “Опозиційний блок”.  

“Партія регіонів” декларує 11,3 мільйона гривень боргу. Деякі фінансові зобов’язання тягнуться ще з 2013 року. Так компанія “Антура”, яка належить колишньому нардепу регіоналу Григорію Смітюху, надала послуги партії на один мільйон гривень. 10,2 мільйона гривень регіонали заборгували фірмі “П.М.А.”, яка належить запорізькому бізнесмену.  

“Опозиційний блок”, який виріс із “Партії регіонів”, декларує 9,1 мільйона гривень боргу. Партія показує кредиторську заборгованість за 2018 рік перед компанією “Інтер Реклама Центр”, власником якої є бізнесмен Дмитро Фірташ. Ідеться про надання послуг телеканалу для “Опозиційного блоку”. 

Аналітик громадського руху ЧЕСНО Ігор Фещенко пояснює, що ці борги тягнуться із звіту в звіт, оскільки їхнього повернення ніхто не вимагає: “Очевидно, там особливі стосунки, саме через це і не стягують борги. Думаю, це може свідчити про те, що бенефіціари у партії і телеканалу, наприклад, одні й ті ж. Навіщо стягувати борги своїх на користь своїх”. 

Нещодавно “Слідство.Інфо” також повідомляло, що партія “Опозиційний блок” отримала три мільйони гривень від мешканців окупованого Донецька і близько семи мільйонів гривень від осіб, які, за версією правоохоронців, пов’язані із фінансовими оборудками.