Українські правоохоронці 22 серпня 2023-го повідомили про підозру ексдепутату «Партії регіонів» Максиму Уварову в колаборанстві. Чоловік проводить політагітацію від партії російського пропагандиста Володимира Жириновського та допомагає росіянам організувати псевдовибори на тимчасово окупованій Луганщині.

Журналісти «Слідства Інфо» дослідили біографію депутата окупаційної влади в Луганську Максима Уварова.

Служба безпеки України оголосила підозру Максиму Уварову в колаборанстві. Правоохоронці вважають, що Уваров у кінці 2022 року добровільно став координатором «Ліберально-Демократичної Партії Росії» (ЛДПР), відкривав офіси цієї партії на окупованій Луганщині та допомагав проводити політичну агітацію.

Максим Уваров у Держдумі РФ

Максим Уваров змінив українське громадянство на російське, хоча народився та виріс на Луганщині, закінчив Луганський державний університет внутрішніх справ ім. Дідоренка та працював поліцейським. У 2010 році Уварова обрали депутатом від «Партії регіонів» у одному з районів Луганщини.

Після окупації Луганської області Росією Уваров став депутатом так званої Народної ради «ЛНР» та заступником голови «Комітету Народної Ради «ЛНР» з питань державної безпеки та оборони, роботи правоохоронних органів та судової системи, законності, захисту прав та свобод людини та громадянин».

Уваров часто виступає на окупаційному телебаченні, де розповсюджує російські наративи про «зовнішнє управління», «братній народ» й «укронацистів».

«Нашим хлопцям (росіянам, — ред.) не просто буде з ними (українцями, — ред.) справитись, тому що там явні головорізи та нацисти, особливо добре прозомбовані, які підуть вмирати за свої уявні цінності, які їм вселяли останні декілька років», — говорить у ефірі пропагандистського каналу Уваров.

На своїй сторінці «ВКонтакті» Уваров публікує фотографії з символікою російської війни та розповідає про псевдовибори на тимчасово окупованих Росією територіях.

Цікаво, що матір Максима Уварова — Ірина — теж допомагає окупантам проводити псевдовибори на Луганщині. НАЗК, яке наклало на неї санкції, пише, що Ірина працювала «заступницею голови виборчої дільниці виборчої комісії» на Луганщині. Також вона перебуває під санкціями від РНБО

Ірина Уварова

До речі, Максим Уваров теж знаходиться під санкціями РНБО та НАЗК, а тепер його підозрюють у колаборанстві, за що йому загрожує строк до 12 років в’язниці (стаття 111-1, частина 6 КК України).