Передвиборчу кампанію Олександра Попова, який, за даними екзит-полів, посів друге місце на виборах мера Києва, профінансували родичі та експомічник народного депутата від «Опозиційної платформи — За життя» Віталія Борта. У 2014 році, ще як народний депутат від «Партії регіонів», Борт голосував за «диктаторські закони» Януковича. Після початку російської збройної агресії на Сході України він висловлювався на підтримку референдуму про «подальшу долю Донбасу», а також заявляв, що в Макіївці, яка нині окупована, немає сепаратистів.

Про фінансування кампанії Попова «Слідство.Інфо» довідалося з проміжного звіту, оприлюдненого 19 жовтня на сайті Київради.

Як ідеться в документі, загалом на рахунок виборчого фонду Попова надійшло майже 250 тисяч гривень від фізичних осіб. Із цієї суми по 50 тисяч гривень внесли Ольга Борт та Яна Борт-Щербань — дружина й донька нардепа від ОПЗЖ. Також 50 тисяч гривень на рахунок Попова надійшло від Анатолія Трандафілова — він був помічником депутата Борта у 2006-2007 роках.

Хто такий Віталій Борт?

У поточне скликання парламету Віталій Борт потрапив під 28 номером у списку ОПЗЖ. Він родом із Донецька. З 2007-го по 2014 рік був народним депутатом від Партії Регіонів. Голосував за «диктаторські закони» 16 січня 2014 року. Після втечі Януковича та розпуску парламенту Борт намагався потрапити до Верховної Ради як самовисуванець у Макіївці на Донеччині, але вибори тоді там не відбулися через російську окупацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Свободівець», якого судять за хабар, хоче знову бути депутатом на Київщині

14 квітня 2014 року, вже після початку російської збройної агресії проти України, Борт був присутній на засіданні Макіївської міськради. Напередодні, 13 квітня, видання «Українська правда» з посиланням на Facebook Євгена Семехіна повідомило, що в Макіївці захоплено міськраду й обрано «народного мера».

На сесії 14 квітня Макіївська міськарада проголосувала за проведення референдуму щодо самовизначення Донбасу. Віталій Борт, який був присутній на цьому засіданні, підтримав цю ініціативу.

«У жодному разі не можна, щоб ми так страждали, як страждаємо зараз. Тому голосувати кожен повинен так як хоче. Але я теж підтримую, що ми повинні через референдум вирішити, як ми будемо далі жити», — зазначав він на сесії, про що свідчить відео, опубліковане на YouTube.

Водночас він додав, що референдум «обов’язково повинен бути всеукраїнським, інакше він буде незаконним і його не визнає жодна держава».

Також на відео, яке оприлюднили 22 квітня 2014 року, Віталій Борт заявляв, що в Макіївці немає сепаратистів, а є «люди, які висловлюють свою точку зору, напевно, не в такий спосіб, як [іще] можна висловлювати її».

Що відомо про Олександра Попова

За даними екзит-полу соціологічнї групи «Рейтинг», Олександр Попов посів друге місце на виборах мера Києва із 8,6% голосів. Лідер перегонів Віталій Кличко набрав 47,8%. На третьому місці — Сергій Притула із 8,3% голосів.

Олександр Попов був головою Київської міської держадміністрації за президентства Януковича (останній призначив Попова на цю посаду своїм указом). Як писало видання «Радіо Свобода», призначення відбулося всупереч Конституції.
Під час керівництва містом Попова у столиці на Майдані Незалежності відбулось побиття силовиками студентів. За рекомендацією РНБО Попов віддав розпорядження про завезення ялинкових конструкцій на центральній площі Києва в ніч із 29 на 30 листопада 2013 року. Це нібито було зроблено, щоб перешкодити проведенню масових зібрань та акцій протесту.

У грудні 2013-го Янукович відсторонив Попова через звинувачення у причетності до розгону Євромайдану. 25 січня 2014 року його звільнили. Ексголові КМДА  висунули обвинувачення в причетності до розгону студентського Євромайдану в ніч на 30 листопада 2013 року.

Як раніше розповідало «Слідсво.Інфо», колишній депутат Верховної Ради Віктор Лозінський, якого засуджували до 15 років ув’язнення за вбивство, переміг у голосуванні на голову об’єднаної територіальної громади на Кіровоградщині. Ця ОТГ розміщена поряд із місцем убивства.