Український поліцейський з Харківщини Володимир Мамон перейшов на бік окупантів, за що отримав від росіян обмальоване «зетками» авто і зброю. Він усіляко допомагав окупантам: здавав атовців, показував росіянам найкращі позиції для обстрілів. Колишні колеги не вірять, що він міг так вчинити, а ексдружина не знає, як пояснити 6-річній дитині, що її батько — зрадник.

Про це йдеться у новому розслідуванні «Слідства.Інфо»: «Як пояснити дитині, що тато — зрадник?»

Днями Офіс Генпрокурора оприлюднив текст повідомлення про підозру поліцейському з Харківщини Володимирові Мамону, який пішов на співпрацю з окупантами. Журналісти вирішили зануритися у деталі його біографії, щоб спробувати зрозуміти мотивацію поліцейського, який зрадив присязі.

29-річний Володимир Мамон народився і на момент окупації мешкав у селищі Чкаловське на Харківщині, що за 40 кілометрів від обласного центру.

Селище Чкаловське на Харківщині окуповане з 9 березня

Із підозри Мамону випливає, що росіяни окупували Чкаловську громаду дев’ятого березня. Невдовзі Володимир Мамон, який на той час вже близько півтора року пропрацював поліцейським конвойної служби на Харківщині, добровільно перейшов на бік ворога.

Як зазначає офіційне слідство, колаборант погодився працювати у так званому правоохоронному органі окупантів. Йому видали службову зброю та російський автомобіль «Ніва», обмальований «зетками».

Після цього Володимир Мамон почав роз’їжджати окупованою територією Чкаловської громади і нібито патрулювати. Також він розвозив окупантам на блокпости харчі, воду і цигарки.

Крім того, у середині березня Мамон разом з росіянами навідалися до ветерана АТО Сергія Санжари, який мешкає у селі Гаврилівка Чкаловської громади, і відібрали у нього мікроавтобус Вольксваґен.

Крім того, як йдеться у тексті підозри, Мамон з росіянами викрали у селищі Чкаловське поліцейський автомобіль Рено Дастер, яким до цього користувався офіцер поліції Олександр Настенко.

Поліцейський Настенко розповів журналістам, що на момент цих подій він вже залишив селище. Втім, про діяльність Мамона він чув від інших людей.

«Мені також повідомили, що він співпрацює з росіянами. Однак я досі в це не вірю. Ми з ним знайомі уже два роки. Як так він переметнувся на другий бік мені досі не відомо. Хоча люди кажуть інакше», — зауважує Настенко.

Як ідеться в тексті підозри, Володимир Мамон на своєму Z-мобілі їздив на чолі колони окупантів і здавав учасників бойових дій, які мешкають у Чкаловському. Після чого росіяни забирали «атовців» на «перевірку».

Поліцейський Олександр Настенко пригадує розповіді про це місцевих, яким вдалося втекти. «Це теж чув від хлопців, які прийшли до лав ЗСУ після того, як вони втекли з Чкаловського, вони полями виходили. І вони мені розказували, що саме він ходив і показував приміщення, де вони мешкають», — каже він.

Також у тексті підозри йдеться, що Мамон показав окупантам найкращі місця для розміщення російської артилерії та іншої техніки на території громади. І очевидно, що росіяни з цієї техніки згодом обстрілювали українців.

Державна зрада в умовах воєнного стану, у якій підозрює Мамона офіційне слідство, передбачає позбавлення волі на 15 років або довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Журналісти проаналізували соціальні мережі Володимира Мамона. Виявляється, що попри заборону в Україні російських соцмереж «Вконтакті» та «Однокласники», Мамон досі ними користується.

Із соцмереж випливає, що до служби в поліції він мав цілком звичайне життя: встиг попрацювати і в охороні, і в газовій службі. Захоплювався боксом, автогонками і алкоголем.

Також у соцмережах Мамона простежується певне роздвоєння особистості. Якщо в «Однокласниках» він підписаний на групу «Ні війні — антипутін», то «Вконтакті» серед небагатьох спільнот, за якими він стежить, є група під назвою «Мій Путін».

За відомим журналістам номером телефону з Володимиром Мамоном поспілкуватися не вдалося. Втім, «Слідство.Інфо» поспілкувалося з колишньою дружиною поліцейського, яка перебуває на підконтрольній Україні території. Жінка стверджує, що останнім часом із ним не спілкувалася, проте не вірить, що це може бути правда. «Знаючи його, мені здається, це наполовину неправда», — каже вона.

«Я коли це побачила-дізналася, для мене це був шок. Тому що маленькій дитині, якій ще семи років немає, як пояснити, що її тато зрадник? Можливо, його обмовили наполовину», — додає ексдружина Мамона.