25-річний Вадим Джантимиров з Маріуполя, який на початку повномасштабного вторгнення переїхав до Мелітополя, отримав 8 років в’язниці. Минулого року чоловік влаштувався в окупаційну поліцію та намагався викрити українських партизанів, а потім втік до Києва, де вдавав біженця. Врешті його затримали українські правоохоронці, а журналісти «Слідства.Інфо» з’ясували, що Джантимиров є родичем маріупольського поліцейського-зрадника — Миколи Джантимирова. 

20 листопада 2023 року Комунарський районний суд міста Запоріжжя засудив експоліцейського Вадима Джантимирова до 8 років в’язниці з позбавленням права працювати у правоохоронних органах строком на 15 років, а також з конфіскацією всього майна.

Колишній поліцейський з Маріуполя на початку повномасштабного вторгнення переїхав до Мелітополя, де влаштувався в окупаційну поліцію. Там він працював «поліцейським патрульно-постової служби». Зі слів українських правоохоронців, чоловік патрулював вулиці та полював за учасниками руху опору в регіоні під назвою «Жовта стрічка».

У квітні 2023 року Джантимиров втік до Києва, де деякий час вдавав з себе біженця. Врешті його затримали СБУ та поліція Запорізької області. 

Під час судового засідання Вадим Джантимиров повністю визнав свою вину й пішов на співпрацю з СБУ. Чоловік повідомив, що за роботу на окупантів заробив 120 тисяч рублів

«Форму йому не видавали. Він в протиправних діях до громадян участі не брав, але знав, що інші поліцейські застосовували фізичну до громадян, яких затримували. З начальством спілкувався через телеграм месенджер. Зарплату отримав в кінці червня перед звільненням в сумі 120 тисяч рублів. Після отримання зарплати написав заяву на звільнення за власним бажанням», йдеться у вироку. 

Раніше журналісти «Слідства.Інфо» ідентифікували, що Вадим Джантимиров є родичем маріупольського поліцейського — Миколи Джантимирова, який на початку повномасштабного вторгнення разом з іншими поліцейськими перейшов на бік ворога.

Журналісти поспілкувалися з заступником начальника поліції Донеччини, колишнім керівником Джантимирова-старшого — Артемом Кіськом. Саме він затримав Джантимирова-молодшого

«Він (Микола Джантимиров, — ред.) там був заступником одного з відділів поліції, Приморського. Я його особисто, може, знаю… близько ніколи не спілкувався. Потім, за рік до війни цієї великої, якісь негаразди у нього були по службі й тому його перевели в Приморський. Про те, що це його син (Вадим Джантимиров, — ред.), дізналися під час затримання. Його затримали мої підлеглі», — розповідає Артем Кісько.

Хлопець відслужив в окупаційній поліції, а потім вирішив звільнитися й скористатися «дорогою життя» (евакуацією), щоб виїхати з окупації у квітні 2023-го. Вадим поїхав до Києва, де деякий час вдавав з себе біженця.

«Коли ця «дорога життя» була відкрита, він пройшов через стабілізаційний пункт і виїхав. Він телефонував на «102» навіть, казав, що втратив зв’язок з батьком. Зв’язку не було і він телефонував, щоб батька оголосили як безвісти зниклого. Ну і, таким чином, вирахували його адресу, де він знімав у Київській області будинок», — розповідає Артем Кісько.

За словами радника міського голови Маріуполя Петра Андрющенка, половина з поліцейських, які перейшли на бік ворога, не пройшли атестацію та були звільнені з української поліції.

Читайте також: Колабораціонізм у спадок: син шукає патріотів, а батько керує відділом окупаційної поліції