Начальник департаменту кіберполіції Олександр Гринчак задекларував коштовний будинок у Києві площею 221 м², який приховував 5 років. Зробив він це після розслідування «Слідства.Інфо», в якому ми виявили, що саме там може мешкати головний кіберполіцейський із сім’єю.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося з державного реєстру декларацій.

Як ми з’ясували, нещодавно Олександр Гринчак оприлюднив декларацію за минулий рік. У документі він вказав, що разом із дружиною та донькою мешкає у будинку, про який понад пів року тому розповідало «Слідство.Інфо». Цим маєтком офіційно володіє матір кіберполіцейського Людмила Гринчак. Розташований він на території житлового комплексу «Італійський квартал», що на березі Дніпра в Оболонському районі столиці.

Незважаючи на те, що матір поліцейського придбала цей будинок майже 5 років тому, Олександр Гринчак жодного разу його не декларував. Хоча впродовж кількох років вказував свою матір як члена сім’ї, а тому зобов’язаний був показувати її майно.

У серпні 2020 року ми виявили, що в цьому будинку може мешкати керівник кіберполіції із сім’єю. Перебуваючи на території «Італійського кварталу», журналісти «Слідства.Інфо» зафіксували біля згаданого будинку Lexus, яким користується дружина Гринчака.

Врешті Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) після розслідування «Слідства.Інфо» почало повну перевірку декларації кіберполіцейського. 

Згодом Гринчак звернувся до Окружного адмінсуду Києва з вимогою заборонити Нацагентству перевіряти його декларацію, а також знищити всю інформацію, яку відомство зібрало про його статки. Наразі у судовому реєстрі відсутнє рішення у цій справі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спійманий на хабарі скандальний поліцейський Білик продовжує працювати в Нацполіції

Як вказав у кіберполіцейський у своїй новій декларації, ціна маєтку — 3,8 мільйона гривень. Хоча, за нашими підрахунками, його вартість могла бути щонайменше вдвічі вищою. Ми виявили, що матір Гринчака не володіла жодним бізнесом, яким можна було б пояснити купівлю цієї нерухомості. Водночас сам Олександр Гринчак проігнорував запитання журналіста «Слідства.Інфо» про походження коштів на цей будинок.

Зауважимо, що Олександр Гринчак очолює департамент кіберполіції України півтора роки. Цей підрозділ, в основному, розслідує злочини, які вчиняють за допомогою комп’ютерів та інтернет-мережі. Раніше він працював на посаді першого заступника головного кіберполіцейського, а загалом у структурі МВС Гринчак із 1995 року.

За цей час, судячи з декларацій правоохоронця, він не заробив ані на власне житло, ані на автомобіль. Водночас Гринчак користується позашляховиком Lexus GX460 2016 року, яким володіє його батько. А дружина кіберполіцейського їздить на авто Lexus RX350 2012 року, який належить тещі Гринчака.

Проте, ні батько, ні теща кіберполіцейського, судячи з відкритих джерел, офіційно не отримують доходів, які могли б пояснити купівлю цих автомобілів.