Ексзаступник міністра внутрішніх справ Олександр Гогілашвілі вже після звільнення з посади використовує «номери прикриття» на своєму приватному автомобілі, що суперечить закону. Також номерами прикриття користується його дружина, помічниця президента Марія Левченко, яка офіційно отримує доходи у компанії «Квартал 95».

Про це йдеться у розслідуванні «Слідства.Інфо» «Дружочки».

13 грудня, у день звільнення Гогілашвілі з МВС, журналісти зафіксували, як з території будинку, в якому мешкає експосадовець з родиною, виїхав чорний автомобіль Honda Pilot на номерах прикриття. Згідно з декларацією Олександра Гогілашвілі, такий самий автомобіль схожої комплектації він придбав кілька місяців тому.

Автомобіль Honda на номерах прикриття покидає двір маєтку, де мешкає родина Левченко-Гогілашвілі

Як вдалося встановити «Слідству.Інфо», за пів години до цього на територію заїхав автомобіль, який, за даними журналістів, використовує Олександр Гогілашвілі. Йдеться про сріблястий позашляховик Toyota Land Cruiser, котрий фігурував на скандальних відео за участі ексзаступника міністра МВС. Також неодноразово журналісти помічали його біля помешкання Гогілашвілі, та поруч із Міністерством внутрішніх справ.

Коли Honda Pilot виїжджав за ворота маєтку, журналісти зауважили, що згаданий Toyota Land Cruiser залишився на території.

Номери прикриття — несправжні номерні знаки для авто, які отримують правоохоронці та інші державні охоронні служби під час здійснення оперативної діяльності. Крім того, такі номерні знаки можуть використовуватися задля безпеки охоронюваних осіб, список яких визначається законодавством. Щоб отримати такі номери, потрібні вагомі законні підстави.

Голова правління «Антикорупційного штабу» Сергій Миткалик зазначив журналістам, що використання несправжніх номерів на приватному автомобілі, скоріш за все, є незаконним. «Загальні правила забороняють використовувати номери прикриття на приватному авто. Бо для цього є службові автомобілі. Ми знаємо, що в МВС та інших правоохоронних органах є великий штат автомобілів. Саме на них застосовуються номери прикриття», — розповів експерт.

Водночас, журналісти неодноразово помічали сріблястий Toyota Land Cruiser також на номерах прикриття. 

Крім Олександра Гогілашвілі, номерними знаками прикриття також користується і його дружина, помічниця президента Марія Левченко.

Вона є багаторічною особистою помічницею Володимира Зеленського. Спершу як керівника студії «Квартал-95», а після приходу до влади — як президента України.

Як йдеться у розслідуванні, Марія Левченко регулярно пересувається на автомобілі Chevrolet Suburban з несправжніми номерами. Як вдалося встановити журналістам, цей автомобіль належить до автопарку одного із підрозділів Служби безпеки України, оскільки така автівка такої комплектації на балансі у підприємства лише одна.

Журналісти неодноразово фіксували цей автомобіль як зі справжніми номерами, закріпленими, за даними джерел, за цією автівкою в СБУ, так і з номерами прикриття.

Водночас не схоже, що Марія Левченко може належати за законом до списку охоронюваних осіб. Як зʼясували журналісти, Левченко офіційно не отримує заробітну плату в Офісі президента, та не подає щорічну декларацію про доходи та майно як державна службовиця.

Як випливає із декларації її чоловіка, Олександра Гогілашвілі, помічниця президента станом на минулий рік отримувала лише зарплату в ТОВ «Квартал-95».

У Офісу президента на питання редакції щодо Марії Левченко не відповіли.

В Службі безпеки на запит «Слідства.Інфо» відповіли, що інформація про охоронюваних осіб — конфіденційна. Водночас підкреслили, що закон не порушували, бо убезпечують таких осіб та їхні сімʼї.

Сама Марія Левченко на запитання журналістів не відповіла.

На думку голови правління «Антикорупційного штабу» Сергія Миткалика, використання помічницею Президента авто на номерах прикриття може бути незаконним. «Якщо вона використовувала автомобіль СБУ з прикриттям із певною метою. Наприклад, розкриття якогось злочину чи запобігання певним злочинам — тоді ми можем говорити. Але, скоріш за все, мав місце типовий робочий день. І коли особа сідає в такий автомобіль з номерами прикриття, і якщо ми знаємо, що вона не має стосунку до Служби безпеки України, Державного управління справи чи Президента України в якості працівника Офісу президента — то, скоріш за все, це буде незаконно», — каже він.

Раніше «Слідство.Інфо» повідомляли, що керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов може проживати у приватному будинку під Києвом разом із помічницею президента Марією Левченко та її чоловіком, ексзаступником міністра внутрішніх справ Олександром Гогілашвілі, який ймовірно є громадянином Росії. Такі зв’язки можуть становити загрозу для національної безпеки України.