Наприкінці липня українська Служба безпеки розповіла про два десятки поліцейських-колаборантів із Херсонщини, які перейшли на бік окупантів. Журналісти «Слідства.Інфо» дослідили більшість із них і виявили, що навіть інформації з їхніх соцмереж було б достатньо, щоб ніколи не взяти на роботу в українську поліцію.

Про це йдеться у новому розслідуванні «Слідства.Інфо».

ДВАДЦЯТЬ ЗРАДНИКІВ

Херсонська область завжди вирізнялася своєю проукраїнськістю на тлі настроїв у сусідніх областях України. Зрештою, як і в перші місяці після російського вторгнення, коли значна частина Херсонщини опинилася під окупацією.

Попри це, серед загалом проукраїнських мешканців Херсонщини знайшлися й ті, хто вирішив перейти на бік ворога. Серед них — низка поліцейських, які зрадили присязі служити українському народові.

Нещодавно у Службі безпеки України розповіли, що понад двадцятьом українським поліцейським, які вступили до створеного окупантами «главного управлєнія МВД» на Херсонщині, повідомили про підозру у державній зраді та колабораційній діяльності.

Це — донедавна українські поліцейські, які зараз, за даними СБУ, у складі правоохоронного псевдоутворення придушують опір та залякують мешканців тимчасово окупованих районів півдня України. «До потерпілих застосовують психологічний тиск, насильство та погрози вбивства. Зафіксовано факти викрадення і катування людей», — зазначають у СБУ.

В українській Службі безпеки опублікували список поліцейських-колаборантів. Журналісти «Слідства.Інфо» детальніше дослідили їхні біографії.

«ГОПОТА ХЕРСОНСЬКА»

За даними української Служби безпеки, окупанти призначили так званим «начальником відділу боротьби з наркотиками» 40-річного уродженця Херсона Євгена Великосельського.

Євген Великосельський. Фото із соцмереж. У коментарях під фото хтось написав «гопота херсонська»

Із банківських документів, які є в розпорядженні журналістів, випливає, що Великосельський почав службу у правоохоронних органах близько 15 років тому. Утім, протримався він там недовго. Враховуючи, що з часу запровадження електронного декларування у 2016 році Євген Великосельський не оприлюднив жодної декларації, схоже, він покинув службу раніше.

Як з’ясували журналісти, Великосельський є обвинуваченим у кримінальному провадженні щодо розбою. Йому інкримінують напад із метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, або з погрозою застосування насильства. За це передбачено від трьох до семи років тюрми. Деталі цього інциденту — невідомі, але за понад п’ять років, відколи справу передали до суду, остаточного рішення, схоже, досі не ухвалили.

У своїх соцмережах, а саме заборонених нині в Україні «Вконтакті» та «Однокласниках»,  Великосельський не соромився висловлюватися проти Революції Гідності, українських військових чи історичних постатей. Також він поширював дописи на підтримку бійців «Беркуту», які розганяли Майдан.

«ЦЮРУПИНЧАНИ»

Ще один український експоліцейський на службі у Путіна — 33-річний Вадим Чмельов родом із міста Олешки на Херсонщині.

Окупанти довірили Чмельову посаду «начальника відділу розкриття майнових злочинів». До тимчасової окупації він працював оперуповноваженим у структурах Нацполіції Херсонщини.

А до Революції Гідності — у відділі міліції міста Цюрупинськ (зараз — Олешки). «Слідство.Інфо» знайшло стару сторінку відомства, на якій опубліковані його фото.

Схоже, не все задовольняло Чмельова у роботі в поліції. Близько двох років тому він намагався влаштуватися на роботу кур’єром або начальником охорони. Зрештою, на початку 2022-го він звільнився зі служби в українській поліції.

Журналісти знайшли одну зі сторінок цього експоліцейського у мережі «Вконтакті», посилання на яку називається «Я — закон». Серед підписок на сторінці — проросійські мілітаристські групи «Вежливые люди», «Вестник Донбасса». Тут також є пропагандистське відео про бійців «Беркуту», яке опублікував Чмельов у березні 2014-го, під назвою «Русские своих не бросают».

Разом з Вадимом Чмельовим у цюрупинському відділі міліції служив ще один поліцейський, який, за даними СБУ, теж перейшов на бік ворога — уродженець Херсонщини, 36-річний Максим Трубаєв.

Максим Трубаєв. Фото, опубліковане у 2013 році

Натепер, за даними української Служби безпеки, він очолив «управління карного розшуку» в окупованому Херсоні. До окупації Трубаєв був оперуповановаженим цього управління.

«Слідству.Інфо» вдалося поспілкуватися із Максимом Трубаєвим телефоном. Він заперечив, що співпрацює з окупантами і заявив, що відмовився виїжджати з Херсона з особистих причин. Також, зі слів Трубаєва, він нині нібито працює підприємцем, а саме — торгує на ринку.

ПРОРОСІЙСЬКА СЕСТРА ТА ПОЦІНОВУВАЧ МІЦНОГО АЛКОГОЛЮ

Заступником Максима Трубаєва в «управлєнії МВД», як повідомляє СБУ, став Ростислав Малиновський, якому нині 46 років. В останні роки він, як і його чинний «керівник», працював оперуповноваженим у Нацполіції Херсонщини.

Як довідалися журналісти, Малиновський народився на Донеччині. У Херсоні мешкає щонайменше з кінця 90-х. Рідна сестра Малиновського — Ганна — не приховує своїх проросійських поглядів. На її сторінці журналісти виявили допис пропагандистської спільноти «Сводки от ополчения Новороссии».

Ще один поліцейський родом з Херсонщини, якому СБУ приписує співпрацю з окупантами, — 37-річний Андрій Чуманов. Окупанти призначили його оперуповноваженим так званого «відділу боротьби з організованою злочинністю». В останні роки Чуманов працював поліцейським ізолятора тимчасового тримання у Херсоні.

Андрій Чуманов. Фото із соцмереж

Із цим пов’язана кримінальна справа проти нього. Менше двох років тому суд почав розглядати обвинувальний акт щодо знущання Андрія Чуманова над ув’язненим слідчого ізолятора, яке супроводжувалося насильством чи погрозами. У разі доведення провини Чуманову загрожує від трьох до восьми років тюрми. Деталі цієї справи у публічних реєстрах відсутні, а кінцеве рішення досі не ухвалене.

Як свідчать соцмережі Андрія Чуманова, він полюбляє алкоголь і гучні вечірки. А його брат Олексій відкрито ностальгує в соцмережах за Радянським Союзом. Попри те, що на момент розпаду СРСР йому було вісім років.

«З ДИТИНСТВА МРІЯВ СТАТИ ПОЛІЦЕЙСЬКИМ»

Окупанти, за даними СБУ, призначили 35-річного Максима Шершня «начальником відділу дільничних інспекторів поліції». Перед тим, як перейти на бік ворога, Шершень працював дільничним у Херсоні і, схоже, дуже пишався своєю роботою. «З дитинства я мріяв стати поліцейським та допомагати людям», — розповідав він у сюжеті Нацполіції від 2017 року.

Заступником Шершня окупанти призначили уродженця Херсона, Сергія Одинця, якому нині 32 роки. До окупації він працював у патрульній поліції Херсонщини.

Так званим «начальником міського слідчого відділу» в окупованому Херсоні став 36-річний Євген Стусенко. Він також походить із Херсона. Понад десять років тому закінчив Херсонський інститут внутрішніх справ і почав працювати в міліції. Приблизно тоді ж, як свідчать соцмережі, він відвідував Москву. В останні ж роки Євген Стусенко працював слідчим Херсонського відділу поліції і встиг побувати у Києві.

«БЕРКУТІВЕЦЬ» ІЗ АФРИКИ

Ще один уродженець Херсонщини, який почав співпрацювати з окупантами — 54-річний Геннадій Гаркуша. Він очолив так званий батальйон «Беркут», який окупанти нібито відновили.

До тимчасової окупації Геннадій Гаркуша працював у патрульній поліції особливого призначення на Херсонщині. Нам відомо, що він служить у правоохоронних органах щонайменше з 2004 року.

Також Гаркуша брав участь у миротворчих місіях ООН. Зокрема, побував у Африці, про що розповідав у інтерв’ю херсонським журналістам. Чимало фото із закордонних поїздок він публікував у своїх соцмережах.

Начальником так званого «центру громадських зв’язків» в «управлєнії МВД» окупанти призначили пенсіонера міліції, 52-річного Кирила Горєлова, уродженця Російської Федерації.

Як зазначає місцеве видання «Мост», Горєлов працював у карному розшуку, а після виходу на пенсію став журналістом. Водночас він нібито ніколи не приховував своєї проросійської позиції. Крім того, як встановили журналісти, Горєлов кілька років тому знімав відео для проросійського блогера Шарія.

У соцмережах Кирило Горєлов не втомлюється щороку вітати з радянськими, а нині російськими святами, а також не визнає Дня Національної поліції України.

Також, як з’ясували журналісти, Служба безпеки України оголосила підозру 27-річному Едгару Погосяну, який обійняв посаду слідчого у правоохоронному псевдоутворенні на Херсонщині, а також 37-річному Артему Поліщуку. Останній погодився на посаду «чергового ізолятора тимчасового тримання».

Читайте також: Колаборанти з «Опоблоку»: хто здає Мелітополь росіянам

Цей матеріал створено командою «Слідства.Інфо» у рамках програми «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Європейського Союзу та МЗС Королівства Норвегії. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю «Слідства.Інфо» i не відображає погляди Європейського Союзу, МЗС Королівства Норвегії чи Інституту висвітлення війти та миру