Південний офіс Держаудитслужби за п’ять місяців 2020 року виявив порушень у понад 200 закупівлях на суму 2,25 мільярда гривень. У підсумку чверть із цих закупівель на суму понад 1 мільярд гривень було скасовано. Ідеться, зокрема, про дорожні роботи, закупівлю електроенергії тощо замовниками Одещини.

Про це аудитори повідомили «Слідству.Інфо» у відповіді на запит.

Як ми довідалися з даних аудиторів, за результатами перевірок було скасовано, зокрема, чотири закупівлі Служби автомобільних доріг в Одеській області на майже 1 мільярд гривень.

До прикладу, у квітні поточного року дорожники скасували закупівлю на майже 386 мільйонів гривень щодо експлуатаційного утримання дороги Київ-Одеса, яку провели в січні. Офіційно замовник пояснив це тим, що нібито в цій послузі відпала потреба. Утім, аудитори у висновку від лютого 2020 року виявили в закупівлі низку порушень.

Також у квітні одеські дорожники нібито через відсутність потреби скасували три закупівлі послуг із поточного середнього ремонту доріг на суму понад 600 мільйонів гривень. Перевірку цих закупівель аудитори також провели в лютому цього року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Академія наук неефективно витратила понад 800 мільйонів гривень — аудит

Крім того, після аудиторської перевірки було скасовано закупівлю на 65 мільйонів гривень комунальним підприємством «Одесміськсвітло» електроенергії, тендер на понад 35 мільйонів гривень, який провело держпідприємство «Служба місцевих автомобільних доріг» щодо капітального ремонту дороги на Одещині. Також було скасовано низку інших закупівель щодо будівельних робіт, нафти і дистилянтів, фармацевтичної продукції тощо.

Раніше «Слідство.Інфо» розповідало, що столиця на майже 65 мільйонів гривень придбала кількасот відеокамер для вимірювання температури тіла з можливістю розпізнавати обличчя. Закупівлю провели в межах боротьби з поширенням коронавірусу, а отримані дані  планували передавати до Національної поліції. Утім, аудитори виявили порушення під час цієї закупівлі, в результаті чого її було скасовано.